Nieuw-Ginneken D 3931
Dorpstraat 52, 4851 CN te Ulvenhout

Inleiding

WOONHUIS uit 1875 gebouwd voor Maria Wagemakers. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Neo-Klassicisme.

Omschrijving

Eenlaags huis met rechthoekige plattegrond en zadeldak parallel aan de straat. Het dak is belegd met grijze Tuile du Nord pannen. Het opgaande werk bestaat uit gele handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel is voorzien van een kroonlijst en eenvoudig fries en plint. De monumentale ingangspartij heeft pilasters en kroonlijst op voluutvormige consoles.

Voordeur met snijwerk. Zesruits schuifvensters met rolluiken, rolluikkasten met zinken ajourwerk.

In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder met erboven een opkamer. Frontaal voor het huis een stoep van kunststeen reliëftegels met geometrische motieven. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten tussen balusters.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Neoklassicisme.