Nieuw-Ginneken D 1980
Dorpstraat 113, 4851 CL te Ulvenhout

Inleiding

WOONHUIS uit 1903 en uitbreiding uit 1905. Het huis is gebouwd voor Franciscus Jacobus Oomen. Het ligt vrij op het perceel met de voor- of westgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Eclecticisme.

Omschrijving

Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak parallel aan de straat met houten windveren aan de topgevels. Het dak is gedekt met grijze kruispannen. Het opgaande werk bestaat uit machinale paarsrode baksteen met een hardstenen plint en doorlopende dorpels, in de voorgevel gemetseld in staand verband. De zijgevel in handgevormde rode baksteen is gemetseld in kruisverband.

De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel met middenrisaliet en hoekpilasters heeft een gekorniste kroonlijst en fries waarin siermetselwerk met gele steen en gesneden consoles voor de goot. In het midden de voordeur in een klein portiek geflankeerd door twee T-vensters met houten rolluiken. De muuropeningen in de gevel zijn aan de bovenzijde verbonden door een doorlopende geprofileerde stuclijst met kuifbekroning. Aan de zuidoostkant van het huis een lage achterbouw onder zadeldak loodrecht op de straat. In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder. Frontaal voor het huis een stoep van kunststenen relieftegels met geometrische ruitvormige motieven. De stoep is afgezet met een hardstenen rand. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten tussen balusters.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Eclecticisme.