Nieuw-Ginneken K 3278
Kerkstraat 1, 4854 CC te Bavel

Inleiding

KERKHOFKAPEL annex BAARHUISJE en HEKWERK uit 1898 in Neo-Gotische stijl, behorende bij de reeds eerder beschermde R.K. H. Maria-Hemelvaartkerk (monumentnummer 30494) uit 1887 van architect J.J. van Langelaar (leerling van Cuypers) op Brigidastraat 1 aan de overkant. Het ontwerp van de kerkhofkapel is vermoedelijk eveneens van Van Langelaar. De kapel staat in het midden van de centrale as van het kerkhof. Het kerkhof heeft een geknikte rechthoekige plattegrond met de hoofdingang aan de Kerkstraat. Het kerkhof is een restant van een oudere begraafplaats die rond de in 1887 afgebroken middeleeuwse H. Brigidakerk lag.

Aan de oost- en zuidkant van het kerkhof een hekwerk op schansmuur.

Het kerkhof zelf behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het baarhuisje vormt met de open kerkhofkapel aan de westzijde een rechthoekig gebouwtje. Het heeft een zadeldak gedekt met leien. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in kruisverband met natuurstenen aanzetstenen in het basement. De voorgevel bestaat uit rode machinale baksteen, de zij- en achtergevel uit geel-rode handgevormde baksteen. De voorgevel van de kapel heeft een muuropening met spitsboog en ezelsrug als muurafdekking. Inwendig is de ondiepe kapel voorzien van een schildering: onder Christus aan het kruis geflankeerd door de HH. Maria en Maria Magdalena en boven in de spitsboog de verrezen Christus met engelen en enkele apostelen. Tussen beide afbeeldingen de latijnse tekst: "Ego sum Resurrectio et vita". De schildering is door Jan de K. overgeschilderd en voorzien van de datum 24 juni 1990. Het smeedijzeren hekwerk op gemetselde schansmuur heeft aan de straatkant op de hoeken een vierkante gemetselde pilaster, verder ijzeren balusters met een Franse lelie als bekroning.

Waardering

Kapel en hekwerk zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de katholieke grafcultuur. Ze zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Langelaar. Het geheel heeft ensemblewaarde in samenhang met de parochiekerk en is gaaf bewaard gebleven.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1) Kerkhofkapel annex baarhuisje