Ginneken I 9506
Bij Ginnekenweg 333, 4835 ND te Breda

Inleiding

Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begrensd door een HEKWERK met PLANTSOEN, waarin geplaatst een HEILIG HARTBEELD. Het object is tot stand gekomen naar een ontwerp in 1926. Het beeld is van de hand van Auguste Falise en werd gegoten te Brussel.

Omschrijving

Het kerkplein wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren hekwerk, geplaatst op een bakstenen sokkel, voorzien van een hardstenen afdeklijst. Aan de zuidelijke en noordelijke zijde is het hek voorzien van een vleugelpoort, waardoor het kerkplein betreden kan worden. Deze poorten worden geflankeerd door bakstenen pijlers.

Direct aan het hekwerk grenst, aan de oostelijke zijde, een plantsoen, omgeven door een natuurstenen rand, waarin centraal een marmeren achtzijdige sokkel staat, eenmaal versneden, op een bordes, bereikbaar via drie treden. Het bordes wordt door vier, haaks op de sokkel aangebrachte marmeren plantenbakken in kwarten verdeeld. Tegen de oostelijke zijde van de opstand is een glazen gedenkplaat aangebracht, waarop in gouden letters tegen een fel rood fond de tekst: "Opgericht / door den Zeer Eerw. Heer / Pastoor A.H. v. Dijk / overl. 11 April 1926 / onthuld / door den Zeer Eerw. Heer / Pastoor G.J.K. v.

Wees / Ginneken 25 / Juli / 1926." Kleine delen van de plaquette ontbreken. Op de sokkel staat een bronzen Heilig Hart beeld met nimbus, blijkens de signatuur vervaardigd door "Aug. Falise, 1926". In het beeld tevens de inscriptie: "Fon.rie Nat.le Des Bronzes / J. Petermann / St.Gilles-Bruxelles".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de Heilig Hartdevotie in het interbellum; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; het is van belang vanwege de plaats in het werk van A. Falise; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis vanwege de relatie met de reeds eerder beschermde kerk van J.Th.J. Cuypers; het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen Heilig Hartbeeld
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek