Princenhage N 1908
Haagweg 429, 4813 XD te Breda

Inleiding

WINKELHUIS in Eclectische stijl uit ca. 1890 met pui in Neo-Renaissancestijl. Ontwerp van de architectencombinatie P.A.

Oomes en L. van der Pas. Het huis ligt op een rechthoekig perceel met de voorgevel aan de lintbebouwde Haagweg. Rechts vrijstaand en links leunend tegen het naastgelegen pand.

Tweelaags huis onder afgeplat schilddak belegd met grijze kruispannen.

Het pand is opgetrokken uit rode handgevormde baksteen gemetseld in staand verband. De vier traveeën brede voorgevel heeft een natuurstenen basement, cordonlijst, cementen speklagen, fries met siermetselwerk en gekorniste kroonlijst op gesneden gootklossen. De segmentbogen van de muuropeningen hebben aanzet- en sluitstenen. Houten T-ramen. De risalerende linker helft van de voorgevel bevat op de begane grond een rijk bewerkte in hout gesneden winkelpui, gevat tussen natuurstenen pilasters met kroonlijst en fries en in de bovenlichten veelkleurig glas-in-lood. Bij de voordeur een radvormig bovenlicht met gedraaide glasroeden en in de winkelpui een zevendelig bovenlicht met rondboogjes. In het fries van de pui en in de boogvelden van de vensters Art Nouveau tegelwerk.

Interieur grotendeels gaaf. Houten balkplafonds in schoonwerk.

Paneeldeuren. Geblokt blauw-wit tegelwerk in de keuken.

Waardering

Het winkelhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden, onder meer vanwege de uitzonderlijk gaaf gebleven winkelpui: het is van bijzonder belang als representatief voorbeeld van het oeuvre van de architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik van de winkelpui. Zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam voorbeeld van een gaaf winkel-woonhuis met rijk gedetailleerde pui.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Oomens, P.A. ; Noord-Brabant