Seeligsingel 12, 4811 CN te Breda
Seeligsingel 13, 4811 CN te Breda

Inleiding

Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat op no. 12-13 een dubbel WOONHUIS in eclectische stijl, daterend uit de jaren 1880-'81. Het herenhuis werd gebouwd naar een ontwerp van A. van Loon Boschart. Het pand staat in een gesloten gevelwand met laat negentiende-eeuwse herenhuizen. De vensters van Seeligsingel 13 hebben een gedeeltelijk gemoderniseerde indeling.

Omschrijving

Het pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen. Het wordt gedekt door een schilddak, voorzien van oud-Hollandse pannen. Tegen het dakschild aan de straatzijde staat een houten dakkapel, voorzien van een zinken schilddak. Deze dakkapel, die is uitgevoerd met een loggia, bekroont de middenrisaliet.

De gevels zijn gemetseld in baksteen. De straatgevel is voorzien van een hardstenen plint en dorpellijsten, alsmede een gestucte cordonlijst en dito geboorte- en sluitstenen. De gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst met gepleisterd fries, voorzien van spaarvelden.

De straatgevel telt negen vensterassen, waarvan de middelste, alsmede de derde en de zevende vensteras zijn uitgevoerd als halfsteens risalieten. Op de hoeken wordt de gevel van de belendende panden gescheiden door geblokte lisenen. In beide buitenste vensterassen met risalieten bevindt zich een paneelvoordeur, bereikbaar via twee hardstenen treden en voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood vulling. Boven beide voordeuren is een balkon op kunststenen consoles aangebracht, elk voorzien van een smeedijzeren balkonhek en bereikbaar via een vleugelpaneeldeur met bovenlicht. Alle vensters in de straatgevel zijn T-schuifvensters. De indeling van de vensters is op no. 13 deels vereenvoudigd. In de middelste vensteras is op de begane grond een deur naar de achtergelegen gang. De risaliet met Ionische kapitelen wordt bekroond door een loggia in de vorm van een dakkapel, voorzien van een balustrade en pediment. No. 13 heeft een houten serre aan de achterzijde.

Het interieur heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling bewaard en is voorzien van stucplafonds, binnenluiken en paneeldeuren .

Waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel Woonhuis

Loon Boschart, A. van ; Noord-Brabant