Schaijk E 1813
Noordhoek 13 a, 5375 AR te Reek
Noordhoek 13 b, 5375 AR te Reek
Noordhoek 13, 5375 AR te Reek

Schaijk Noordhoek 13

Inleiding.

Voormalig VERENIGINGSLOKAAL van de BOERENBOND Schaijk met verkoopruimte van agrarische producten uit 1910. Tweelaags gebouw in Overgangsstijl, met eenlaagse aanbouw, nu een winkel-woonhuis.

Omschrijving.

In de architectuur van het rechthoekige, tweelaags gebouw met plat dak is duidelijk het verschil in functies van de bouwlagen zichtbaar. Op de begane grond de minder representatieve verkoopruimte met de lage verdiepingshoogte en op de verdieping de voormalige toneelzaal met een hoge verdieping. De buitenmuren zijn van baksteen gemetseld in kruisverband. De voorgevel is drie traveeën breed met een attiekvormige bekroning op het dak tussen vier pilasters. Hierop het half verdwenen opschrift: "VERENIGINGS GEBOUW". In de lengte van het huis vier traveeën op de verdieping. De zijgevels hebben een bekroning van houten bakgoten op gesneden gootklossen. De oorspronkelijke ramen en deuren zijn vervangen. Op de verdieping T-vensters. Aan de achterkant van het verenigingslokaal een eenlaags bakstenen aanbouw met een plat dak.

Waardering.

Het Boerenbondsgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaaleconomische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het verenigingsgebouw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een boerenbondsgebouw uiterst zeldzaam.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw