Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519167
Complexnummer
519165 - 's-Heerenvijvers
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82830/168
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oirschot E 1122
's-Heerenvijvers 3, 5688 GZ te Oirschot

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordoostelijke zijde van het landgoed staat, naast een open weidegebied, de voormalige KOEIENSTAL met BAKHUIS uit 1936-'37. Enkele jaren geleden is de stal omgebouwd tot horecagelegenheid ('De Weijers'), waarbij het interieur geheel van de koeienstal werd gewijzigd. De scheidingsmuur tussen bakhuis en stal is gedeeltelijk weggebroken.

Omschrijving

De eenlaags stal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. In de oostelijke gevel heeft het gebouw een brede getoogde inrijpoort, alsmede rondbogige staldeuren met een rondlicht en twee- en driedelige openslaande vensters. Opvallend is de consequent doorgevoerde diabolobeschildering op deuren en luiken.

In het interieur is onder meer de sobere schouw met tegelwerk in het voormalige bakhuis van belang.

Waardering

De koeienstal is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop het is ingekaderd in het oudere landgoed. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Koeienstal
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1937
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Neo-Gotiek
invloeden