Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519170
Complexnummer
519168 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/1
Kadastrale aanduiding
Oirschot K 1104
Oirschot K 1103
Bernadettestraat 1, 5688 KN te Oirschot

Omschrijving

Inleiding

De H.JOSEPHSCHOOL dateert uit 1938-'39 en werd ontworpen door A.J.M. Rats in Traditionele stijl. Het gebouw staat aan de westelijke zijde van het terrein en bestaat uit twee vleugels. De van oorsprong gemengde lagere school is in een soberder stijl uitgevoerd dan kerk en pastorie. Omstreeks 1970 heeft de school een eerste uitbreiding ondergaan. Momenteel zijn aan de noordelijke en westelijke eindgevel van het oorspronkelijke gebouw nieuwe vleugels aangebouwd. Deze verstoren het beeld vanaf de Spoordonkseweg van de oorspronkelijke opzet van het complex (kerk, pastorie en school) echter niet.

Omschrijving

De school bestaat uit twee, in een hoek van negentig graden liggende, vleugels onder geknikt zadeldak met overstek op klossen en verbeterde Hollandse pannen. Daar waar de vleugels elkaar raken heeft de westelijke vleugel een extra bouwlaag. De westelijke vleugel telt op de begane grond vier klaslokalen, de noordelijke twee. De klaslokalen zijn in verband met de optimale toelating van daglicht respectievelijk aan de zuidelijke en oostelijke zijde van de vleugels gelegen. De vensters zijn vernieuwd. De andere zijde van de vleugels wordt ingenomen door een verbindingsgang met een reeks van kleine rechthoekige lichten. Opvallendste element is de tweelaags hoekpartij met een hoge, verjongende schoorsteen, waarop een ajour metalen windwijzer, voorstellende uit een meester voor het schoolbord. Op de etage is hier een extra lokaal gebouwd, dat oorspronkelijk bedoeld was als naailokaal.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, versierd met natuurstenen hoekblokken. In de hoekpartij is een lege rondbogige beeldnis. Daarnaast ligt de ingangspartij met luifel op muurstijl-korbeel constructie.

In het interieur zijn onder meer van belang de hal met een lambrisering van geglazuurde tegels, afgezet met een lijst, en een terracotta tegel, voorstellende Maria met Kind.

Waardering

De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden in het interbellum en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de traditionalistische dorpsschool. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering die onder meer verwijst naar ambachtelijke streektradities. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Rats. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Spoordonk. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519168. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Dorpsschool

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rats, A.J.M. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur