Oirschot F 4858
Nieuwstraat 21, 5688 BD te Oirschot

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig DORPSWOONHUIS met enkele eclectische stijlvormen, dat omstreeks 1880 gebouwd is. Aan de noordelijke zijde staat het pand vrij.

Omschrijving

Het eenlaags woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De asymmetrische voorgevel telt vier vensterassen en is opgetrokken in handvorm baksteen, voorzien van een gepleisterde plint en in rode en zwarte verf geschilderde kruisvormige motieven.

Rechts van het midden is een vernieuwde paneeldeur met oorspronkelijk gedeeld bovenlicht, voorzien van een gestucte, geprofileerde en geschilderde omlijsting met kuif. De overige vensters, alle T-schuifvensters met gedeeld bovenlicht en hardstenen dorpel, hebben een dergelijke omlijsting. De handvorm bakstenen zijgevels zijn voorzien van smeedijzeren steekankers. De zuidelijke heeft op de kapverdieping een vierruits schuifvensters, de noordelijke een segmentbooglicht met ijzeren vorktracering. Aan de achterzijde staat een haakse eenlaags aanbouw onder zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpshuis, waarbij de woning de negentiende-eeuwse fase in deze in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbare ontwikkeling representeert. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij een aan de stedelijke architectuur ontleende vormentaal aangepast wordt voor de representatie van het zelfbewustzijn van de dorpse elite. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dorpswoonhuis