Oirschot F 5931
Oirschot F 5932
Nieuwstraat 31, 5688 BD te Oirschot
Nieuwstraat 31 A, 5688 BD te Oirschot

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand DORPSWOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl omstreeks 1875. Omstreeks een eeuw later is aan de achterzijde een aanbouw gerealiseerd.

Omschrijving

Het woonhuis telt één bouwlaag, heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Het huis heeft handvorm bakstenen gevels. De a-symmetrische voorgevel telt vier vensterassen, waarvan er drie aan de linkerzijde van het huis, en één aan de rechterzijde. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en fries, de laatste voorzien van geometrische figuren. De linkerzijde van het woonhuis heeft centraal in de drie vensterassen een paneeldeur, voorzien van bovenlicht met levensboom. Deze wordt geflankeerd door van hardstenen dorpels en opgeklampte luiken voorziene zesruits schuifvensters. Het overige deel van de gevel bestaat, op een solitaire zesruiter (waarvan de luiken zijn verwijderd) aan de (zuidelijke) rechterzijde na, uit gesloten muurwerk.

De zijgevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen. Aan de zuidelijke zijde twee zesruits schuifvensters en op de etage een kleinere zesruiter, aan de noordelijke zijde een zesruiter en een klein licht, met op de etage twee vierruits openslaande vensters.

Tegen de achterzijde en aangrenzend aan de noordelijke zijgevel staat een moderne, in stijl aangepaste aanbouw met onder meer een garage.

Van belang zijn de drie knotlinden (waarvan twee met een stamomvang ruim een meter, de derde is naoorlogs) die voor de straatgevel staan.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis, waarbij de woning de negentiende-eeuwse fase in deze in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbare ontwikkeling representeert. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij een aan de stedelijke architectuur ontleende vormentaal aangepast wordt voor de representatie van het zelfbewustzijn van de dorpse elite. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dorpshuis