Oirschot F 7483
Nieuwstraat 33, 5688 BD te Oirschot

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, door een kleine stoep van de straat gescheiden, een vrijstaand, rijk gedecoreerd WOONHUIS met onder meer neo-renaissance motieven uit omstreeks 1895. Tussen nummer 33 en 35 is een smalle, doodlopende drupsteeg.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en heeft een mansardedak met, op het schild aan de voorzijde, geschubde lei in Maasdekking. Het huis is door een smalle drupsteeg van de buurpanden gescheiden. De symmetrische voorgevel heeft vijf vensterassen, is uitge- voerd in strengperssteen en is voorzien van een middenrisaliet met hoeklisenen, die boven de gootlijst als pijlers worden voortgezet. De gevel is verder geleed door een hardstenen dorpellijst en kunststenen plint, banden, hoek-, geboorte- en sluitstenen en wordt afgesloten door een fries met een in een kunststenen omlijsting gevat strengpersmozaïek en een geprofileerde gootlijst. Centraal in de gevel is een middenrisaliet met in een ondiep portiek een paneeldeur met trekbel, smeedijzeren deurrooster, handgrepen en brievenbus. De risaliet wordt bekroond door een topgevel met gestileerde kunststenen klauwstukken, lijsten en obelisk-achtige bekroning. De voordeur wordt aan beide zijden geflankeerd door twee T-vensters met achttienruits bovenlichten. In het zuidelijke venster zijn twee kelderlichten met smeedijzeren roosters aangebracht. De begane grond wordt door twee halfvensters, de etage door een zesruits schuifvenster verlicht. De noordelijke zijgevel is blind. De achtergevel, die is voorzien van een muizetandlijst, heeft schuifvensters met opgeklampte luiken. Haaks op deze gevel is aan de zuidelijke zijde een kleine, eenlaags bakstenen aanbouw onder zadeldak, gedekt met tuile-du-nord pannen en voorzien van een opgeklampte deur, een opgeklampte deur met bovenlicht en een venster achter opgeklampte luiken. Het pand heeft een betegelde stoep met zes hardstenen stoeppalen, waartussen telkens een kleine smeedijzeren sierpaal, verbonden door smeedijzeren kettingen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling het dorpswoonhuis, waarbij de woning de negentiende-eeuwse fase in deze in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbare ontwikkeling representeert. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij een aan de stedelijke architectuur ontleende vormentaal aangepast wordt voor de representatie van het zelfbewustzijn van de dorpse elite. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.