Oirschot F 7232
Nieuwstraat 3, 5688 BD te Oirschot
Nieuwstraat 5, 5688 BD te Oirschot

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl, in de huidige vorm daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar met een oudere kern, die wellicht tot de zeventiende eeuw teruggaat.

Omschrijving

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een schilddak met twee schoorstenen en oud Hollandse pannen, dat aan de achterzijde lager is aangezet. De van grote steekankers voorziene voorgevel van het pand is in blokverband gepleisterd en heeft een vijfassige, symmetrische opzet met een centrale topgevel. De paneeldeur met gedeeld bovenlicht heeft bronzen handgrepen en wordt geflankeerd door twee maal twee zesruits schuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten lijstgoot en heeft een centrale topgevel met gepleisterd fronton. In deze topgevel is een zesruits schuifvenster met geknikte wenkbrauwboog.

De handvorm bakstenen zijgevels hebben vlechtingen aan de achterzijde. In de zuidelijke zijgevel is een paneeldeur met gedeeld bovenlicht, een vijfendertigruits schuifvenster en op de verdieping twee kleine openslaande lichten. De noordelijke gevel heeft naast een zesruits schuifvenster op de etage een vernieuwd bolkozijn.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van grote dorpswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis, waarbij de gevel in de negentiende eeuw aan een nieuwe mode is aangepast. Het maakt deel uit van een reeks dorpswoningen die in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbaar is. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architecuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid, met name door de continuïteit van de bouwgeschiedenis.

Oudere kern, waarschijnlijk zeventiende eeuw