Oost-, West- en Middelbeers G 672
Kerkstraat 4, 5091 BE te Oost West en Middelbeers

Inleiding

Aan de hoofdstraat van het dorp gelegen v.m. MOLENAARSHUIS (molenaarswoonhuis bij de oorspronkelijk elders gelegen molen) uit ca. 1854 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Aan de achterzijde zijn de oorspronkelijke kleine vensters vervangen door grote samengestelde vensters.

Omschrijving

Eenlaags pand waarvan de gevels zijn opgetrokken uit handvorm bakstenen met tandlijst, sierankers en een gepleisterde plint. Het pand heeft een schilddak gedekt met oudhollandse pannen. In de voorgevel links het woongedeelte met een (vernieuwde) opgeklampte deur met bovenlicht met (vernieuwd) rooster waarin het jaartal 1854. Aan weerszijden twee dertigruits schuifvensters onder strek met opgeklampte luiken. Rechts een opgeklampte, getoogde vleugeldeur onder getoogde segmentboog. In de rechterzijgevel een (nieuwe) metalen deur. De linker zijgevel is blind. Beide zijgevels met steekankers. In de geheel gepleisterde achtergevel een licht, een opgeklampte deur en nieuwe samengestelde vensters. Op het dak een nieuwe dakkapel. In het interieur zijn in de hal nog aanwezig de plavuizen met geometrisch zwart-wit patroon. In dezelfde hal een paneeldeur waarvan het bovenste deel is beglaasd door middel van een ruitvormige roedeverdeling gevuld met gekleurd en gestraald glas.

Waardering

Het voormalige molenaarshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling op het Brabantse platteland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang door de uiterst eenvoudige variant op traditionele plattelandsmotieven. Het heeft ensemblewaarden als markant onderdeel van de kom van het kerkdorp die bestaat uit een reeks panden die in hun samenhang representatief zijn voor negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant. Het is tevens van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Molenaarswoning(K) Tegenwoordig woonhuis met bedrijfsruimte.