Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519194
Complexnummer
519193 - Boerderijcomplex Westerbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82834/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oploo N 226
Kerkstraat 48, 5843 AP te Westerbeek

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van het langgeveltype, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot stand gekomen ontginningsnederzettingWesterbeek. Op het erf enige oude eiken uit de bouwtijd en beukenhagen. Oprijlaan met bolacacias.

Omschrijving

Langgevelboerderij, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak met muldenpannen. Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint en telt drie raamassen. Middeningang in portiek. Links en rechts getoogde schuiframen met sierstucwerk erboven. Beneden een vernieuwde vierruits raamindeling en luiken, bovenlicht met achtruits indeling. Tandlijst onder de goot en boven de ingang een topgevel met gemetselde makelaars en schuifraam met zesruits bovenlicht. In de rechter zijgevel beneden identieke ramen als in de voorgevel en erboven een verkleinde versie met zesruits bovenlicht. Topgevel metwindveren.

Het bedrijfsgedeelte is thans verbouwd tot atelier, maar behield de deur van de voorstal, een tweede deur, ijzeren zesruits stalramen en een topgeveltje met hooiluik. In de korte stalgevel een deur met gedeeld bovenlicht, achtruits stalramen en een hooiluik waarboven een een klein rondvenster.

Tegen de lange achtergevel een latere stalaanbouw, welke deels is gewijzigd rond 1980.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peelen de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met deontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519193. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden