519196 - Complex Lactaria
Oploo E 688
Kloosterstraat 2, 5844 AN te Stevensbeek

BEHEERDERSWONING, deel uitmakend van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria.

Omschrijving

Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en witgeschilderd, onder wolfsdak met overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Bakstenen plint. In de korte gevel aan de straatzijde twee T-ramen met bovenlicht met achtruitsverdeling, erboven twee rechthoekige ramen elk met twee maal zesruits verdeling met openslaande ramen. In de voorgevel drie raamassen met middeningang en T-ramen. In het dakvlak eendakkapel. Aan de achterzijde een aanbouw onder plat dak. Inwendig verbouwd met behoud van enkele oorspronkelijke elementen, waaronder trap met balusters en stucplafonds.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de boerderij-architectuur en is van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Maalderij