Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519198
Complexnummer
519196 - Complex Lactaria
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82834/90
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oploo E 688
Kloosterstraat 2 B, 5844 AN te Stevensbeek

Omschrijving

Inleiding

HOOFDGEBOUW van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria,oorspronkelijk gebouwd als melkfabriek en maalderij, in 1934 verbouwd en voorzien van een etage en in gebruik genomen als klooster.

Omschrijving

Tweelaags gebouw, opgetrokken uit gepleisterde baksteen opbakstenen plint, afgedekt met een samengesteld zadelddak met verbeterde Hollandse pannen en een tweetal dakkapellen.

Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar gerichte en met een zadeldak afgedekte vleugels met in de oksel aan de ach-terzijde een plat afgedekt, eveneens tweelaags gedeelte. De voorgevel heeft beneden vier kruisramen met zes- en vierruitsindeling. De entree heeft een deur met rondbogig bovenlicht onder een afdak. Op de verdieping zes zesruits stolpramen enin de topgevel eveneens twee dergelijke ramen. In de zij- en achtergevels eveneens op begane grond en verdieping kleine roedenramen en zesruits stolpramen. Tegen het hoofdgebouw ligt een schuurgedeelte met tapsgewijze aflopende steunberen, onder flauw hellend, vernieuwd zadeldak met overstek.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeftcultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis. Het complex heeft architectuurhistorische waarde voor de ge-schiedenis van de boerderij-architectuur en is van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur; het getuigt door de opeenvolgende verbouwingen van een historische ontwikkeling die typerend is voor de streek. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwik-keling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519196. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden