Wanroij A 3351
Hapseweg 1 E, Wanroij
Millseweg 2 C, Wanroij
Millseweg 2 B, Wanroij
Millseweg 2 A, Wanroij
Millseweg 2, 5446 BD te Wanroij

Inleiding

HERENBOERDERIJ, gebouwd in 1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met elementen van het Eclecticisme. In de tuin enige oudere bomen, waaronder twee hazelaars.

Omschrijving

Tweelaags woongedeelte, opgetrokken uit baksteen in staand verband, onder afgeplat schilddak met oud-Hollandse pannen en een flauw hellend zinken roevendak. Haaks hierachter aangebouwd een bedrijfgedeelte onder zadeldak, eveneens met oud-Hollandse pannen gedekt. Op het dak gepleisterde, van vier naar achtkant overgaande hoekschoorstenen. De voorgevel telt vijf raamassen en heeft een halfsteens middenrisaliet. Op de begane grond en verdieping zesruits schuiframen met hardstenen onderdorpels en hanenkammen. De ramen op de begane grond later vereenvoudigd. Die op de verdieping met vierruits indeling. De ingang bestaat uit een in oude vorm vernieuwde paneeldeur met schijnnaald, in een omlijsting met pilasters en lijst op voluten. De gevel wordt afgesloten door een gepleisterd fries met geprofileerde gootlijst. Naast de deur een gevelsteen met de tekst: 'Ter herinnering aan het leggen van de eerste steen M.C. van den Heuvel op de 9 mei 1860'. De zijgevels hebben drie assen en een vergelijkbare indeling als de voorgevel. Aan de rechterzijde een ca. 1910 aangebouwde houten serre met balkon en hek. In de achtergevel vierruits schuiframen.

Inwendig diverse oudere onderdelen, zoals stucplafonds, trap en paneeldeuren.

Haaks op de achtergevel ligt het voormalige bedrijfgedeelte onder zadeldak. In de lange gevel een zesruits raam, een deur met gedeeld bovenlicht, een dubbele staldeur, de deur van de voorstal en een reeks zesruits ijzeren stalramen. Tegen de gevel een druif. In de korte gevel een dubbele deeldeur onder segmenttoog en een aantal gewijzigde openingen, waarboven een hooiluik en rondvenster. Keuken met oude facettegels. Naast het huis nog muurfragmenten van een vervallen schuur uit de achttiende of vroege negentiende eeuw.

Waardering

Het object is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een grote herenboerderij vormgegeven als variant op de traditionele T-boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de ontwikkeling van de architectuur en vanwege de bijzondere ornamentiek en detaillering. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. Het is als voorbeeld van een dergelijk gebouw typologisch uitzonderlijk en door zijn grote mate van representativiteit uiterst zeldzaam.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij