519193 - Boerderijcomplex Westerbeek
Oploo N 226
Bij Kerkstraat 48, 5843 AP te Westerbeek

Inleiding

BIJGEBOUW, voormalig broedhok voor kippen, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot stand gekomen ontginningsnederzettingWesterbeek.

Omschrijving

Eenlaags gebouwtje, opgetrokken uit handvorm baksteen, onder zadeldak met muldenpannen en aan de achterzijde verbeterde Hollandse pannen.

Gevels met tandlijst en aan de voorzijde twee opgeklampte deuren en negenruits ijzeren toograam. In de zij- enachtergevels diverse later aangebrachte vier- en zesruitsramen en een oorspronkelijk negenruits toograam.

Waardering

Het bijgebouw is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peel en de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel.