Actualiteit gegevens: 03-06-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519248
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
N.V. Lactaria
Complexnummer: 
519196 - Complex Lactaria
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juli 2000
Kadaster deel/nr: 
82838/131
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Stevensbeek
X-Y coördinaat: 
191558 - 401598

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De voormalige VEESTALLEN van het complex van de modelboerderij Lactaria zijn thans in gebruik als kerk en groepenverblijfStevenshof.

Omschrijving

Langgerekt eenlaags gebouw, opgetrokken uit gepleisterde baksteen op bakstenen plint, voorzien van samengestelde zadel-daken met overstekken, verbeterde Hollandse pannen en plaatselijk glazen daklichten. Het langgerekte gebouw heeft een in het verlengde van de oprijlaan gelegen middendeel onder zadeldak, geflankeerd doorhaaks op de laan gerichte, driebeukige vleugels waarvan de middenbeuk een zadeldak heeft en de zijbeuken plat zijn afgedekt.

De voorgevel heeft beneden een ingang met dubbele deur en gedeeld bovenlicht boven een latei. Links een kruisraam met onderluiken, rechts twee kloosterkozijnen met onderluiken. Op de verdieping in het midden een Serlianaraam met kleine roedenverdeling, geflankeerd door stolpramen, eveneens met kleine roedenverdeling. De topgevel is met hout beschoten en toont een overstek. De achtergevel van dit middendeel is ongepleisterd en heeft beneden vier zesruits stolpramen en boven vier vierruits ramen. In de zijgevel hier T-ramen en in de dakvlakken dakramen. In dit bouwdeel thans hal en keuken.

De oorspronkelijke dakruiter is verdwenen.

De langgerekte vleugels zijn eveneens gewit boven een bakstenen plint en hebben in de middenbeuk getoogde zesruits ijzeren stalramen onder een bakstenen toog. Deze ramen komen eveneens voor in de zijbeuken van de kerkvleugel. In dezijbeuken van de rechtervleugel zijn houten klapramen aanwezig. Elke travee bevat drie ramen. De rechtervleugel bevat thans tot slaapzalen verbouwde schoollokalen en heeft in de lange dakvlakken glazen daklichten en op de nok witte ventilatiekanalen, die bij de linker vleugel, welke tot kerk is verbouwd, ontbreken. Beide vleugels hebben bij de aanslui-ting op de middenbouw plat gedekte dakkapellen met kleine roedenramen. Links en rechts van de middenbouw zijn ze doormiddel van hoge ezelsrugmuren in baksteen met respectievelijk de beheerderswoning en het hoofdgebouw verbonden. Aan de voorzijde hebben beide vleugels een haakse aanbouw onder zadeldak met rondboogramen in de gevel. De eindgevel van de lokalenvleugel heeft een hoge rondboogopening met vernieuwde raamindeling. Deze gevel gaat via een vloeiend verlopende rollaag over in de plat gedekte eindgevels van de zijbeuken.

De kerkvleugel heeft een ijzeren dakruiter met klok en is toegankelijk door een ca. 1960 toegevoegd en plat afgedekt entreeportaal, waarboven een driedelig ijzeren segmentboograam. Onder het gebouw bevinden zich nog de oude stalvloeren met twee mestkelders en afvoersleuven.

In de kerkruimte worden middenbeuk en zijbeuken gescheiden door betonnen kolommen die de houten kapspanten van het springwerk dragen, dat overigens verder schuil gaat onder een later toegevoegd, iets getoogd stucplafond.

Waardering

De voormalige veestallen zijn van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis; het getuigt door de opeenvolgende verbouwingen van een historische ontwikkeling die typerend is voor de streek. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de boerderij-architectuur en zijn van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKloosterstraat2A5844 ANStevensbeek
NeeKloosterstraat2C5844 ANStevensbeek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Veestal

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OplooE621
OplooE624
OplooE617
OplooE623
OplooE615
OplooE618
OplooE616
OplooE620
OplooE625
OplooE626
OplooE619
OplooE649

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101911globaalvervaardiging