519196 - Complex Lactaria
Oploo E 621
Oploo E 688
Oploo E 681
Kloosterstraat 2 A, 5844 AN te Stevensbeek
Kloosterstraat 2 C, 5844 AN te Stevensbeek

Inleiding

De voormalige VEESTALLEN van het complex van de modelboerderij Lactaria zijn thans in gebruik als kerk en groepenverblijfStevenshof.

Omschrijving

Langgerekt eenlaags gebouw, opgetrokken uit gepleisterde baksteen op bakstenen plint, voorzien van samengestelde zadel-daken met overstekken, verbeterde Hollandse pannen en plaatselijk glazen daklichten. Het langgerekte gebouw heeft een in het verlengde van de oprijlaan gelegen middendeel onder zadeldak, geflankeerd doorhaaks op de laan gerichte, driebeukige vleugels waarvan de middenbeuk een zadeldak heeft en de zijbeuken plat zijn afgedekt.

De voorgevel heeft beneden een ingang met dubbele deur en gedeeld bovenlicht boven een latei. Links een kruisraam met onderluiken, rechts twee kloosterkozijnen met onderluiken. Op de verdieping in het midden een Serlianaraam met kleine roedenverdeling, geflankeerd door stolpramen, eveneens met kleine roedenverdeling. De topgevel is met hout beschoten en toont een overstek. De achtergevel van dit middendeel is ongepleisterd en heeft beneden vier zesruits stolpramen en boven vier vierruits ramen. In de zijgevel hier T-ramen en in de dakvlakken dakramen. In dit bouwdeel thans hal en keuken.

De oorspronkelijke dakruiter is verdwenen.

De langgerekte vleugels zijn eveneens gewit boven een bakstenen plint en hebben in de middenbeuk getoogde zesruits ijzeren stalramen onder een bakstenen toog. Deze ramen komen eveneens voor in de zijbeuken van de kerkvleugel. In dezijbeuken van de rechtervleugel zijn houten klapramen aanwezig. Elke travee bevat drie ramen. De rechtervleugel bevat thans tot slaapzalen verbouwde schoollokalen en heeft in de lange dakvlakken glazen daklichten en op de nok witte ventilatiekanalen, die bij de linker vleugel, welke tot kerk is verbouwd, ontbreken. Beide vleugels hebben bij de aanslui-ting op de middenbouw plat gedekte dakkapellen met kleine roedenramen. Links en rechts van de middenbouw zijn ze doormiddel van hoge ezelsrugmuren in baksteen met respectievelijk de beheerderswoning en het hoofdgebouw verbonden. Aan de voorzijde hebben beide vleugels een haakse aanbouw onder zadeldak met rondboogramen in de gevel. De eindgevel van de lokalenvleugel heeft een hoge rondboogopening met vernieuwde raamindeling. Deze gevel gaat via een vloeiend verlopende rollaag over in de plat gedekte eindgevels van de zijbeuken.

De kerkvleugel heeft een ijzeren dakruiter met klok en is toegankelijk door een ca. 1960 toegevoegd en plat afgedekt entreeportaal, waarboven een driedelig ijzeren segmentboograam. Onder het gebouw bevinden zich nog de oude stalvloeren met twee mestkelders en afvoersleuven.

In de kerkruimte worden middenbeuk en zijbeuken gescheiden door betonnen kolommen die de houten kapspanten van het springwerk dragen, dat overigens verder schuil gaat onder een later toegevoegd, iets getoogd stucplafond.

Waardering

De voormalige veestallen zijn van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis; het getuigt door de opeenvolgende verbouwingen van een historische ontwikkeling die typerend is voor de streek. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de boerderij-architectuur en zijn van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal