519196 - Complex Lactaria
Oploo E 628
Bij Kloosterstraat 2 C, 5844 AN te Stevensbeek

Inleiding

Voormalige HOOISCHUUR, deel uitmakend van het complex van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria.

Omschrijving

Langgerekte schuur met gepotdekselde wanden op een bakstenen voet en voorzien van een zadeldak met eternitleien. Dit vormde de oorspronkelijke dakbedekking van alle gebouwen.

In de korte voorgevel brede dubbele schuifdeuren voor de doorrit en in de geveltop verticaal houten beschot.

In de lange zijgevels een reeks rechthoekige openingen en enkele paneeldeuren, die toegang geven tot de machinestalling op de begane grond. De schuur bezit een houten gebint met een driebeukige indeling. Op de verdieping de hooitas. De schuur is gedeeltelijk onderkelderd. Mogelijk betreft het hier de oorspronkelijke gierkelder.

Waardering

De voormalige hooischuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de boerderij-architectuur en is van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooischuur