Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519253
Complexnummer
519199 - De Bunthorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82813/120
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oploo D 342
Bij Gemertseweg 36, 5841 CE te Oploo

Omschrijving

Inleiding

In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staat een eenvoudige IJSKELDER uit omstreeks 1910. De kelder is opgeworpen aan de westelijke zijde van het wandelpad op de westelijke oever van het door Springer in het plan voor het park geïntegreerde Peelven.

Omschrijving

De ijskelder heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een bakstenen kern met daarop een opgeworpen aardedekking.

De toegang tot de eigenlijke kelder bevindt zich aan de westelijke zijde en bestaat uit bakstenen keermuren, waarop een gedrukt gemetseld tongewelf. De eigenlijke ingang is grotendeels dichtgegooid, waardoor het interieur ontoegankelijk is. In de loop der jaren is de kunstmatige heuvel begroeid geraakt met struiken en bomen.

Waardering

De ijskelder heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519199. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1910
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing