Renswoude F 125
Tegenover Utrechtseweg 7, 3927 AT te Renswoude

Inleiding

SCHAAPSKOOI, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot Wolfswinkel'. De schaapskooi en boerderij stonden vóór de grenswijziging in 1960 op het grondgebied van het Gelderse Scherpenzeel. De schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol in de landbouw in de Gelderse Vallei.

De schaapskooi ligt vrij in het open weiland ten noorden van de Utrechtseweg ten noordoosten van de boerderij.

In 1991 is de schaaplooi gerestaureerd. De oorspronkelijke slietenzolder voor hooiopslag is niet meer aanwezig.

Omschrijving

De schaapskooi, die noord/oost-zuid/west is georiënteerd, is gelegen op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken en is in hout opgetrokken op een hoge bakstenen plint. De gevels bestaan uit horizontale, gepotdekselde delen, die deels aan de binnenzijde en deels aan de buitenzijde van de verticale constructie bevestigd zijn. Deze verticale wanddelen rusten op de bakstenen plint. Het afgewolfde dak is deels met riet en rode oud-Hollandse pan gedekt. De nok is belegd met rode rietvorsten. In de voor- en achtergevel(nd/o-zijde) bevinden zich dubbele opgeklampte deuren met daarboven luiken. In de drie traveeën lange binnenruimte is de open, driebeukige ruimte met houten kapconstructie (gordingenkap) en standvinken met houten pen- en gatverbindingen op bakstenen poeren en onverharde vloer intact. De spanten zijn gemerkt: I tot en met IIII.

Waardering

De schaapskooi is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf en redelijk zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuwse schaapskooi, vanwege de karakteristieke hoofdvorm en materiaalgebruik en als reflectie van de geschiedenis van de schapenhouderij.

De kooi heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het open weidelandschap.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schaapskooi