519230 - Peel-Raamstelling
Oploo Q 159
Oploo, Bij Defensiekanaal

Inleiding

Ten noorden van kazemat 420 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 421, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse nog geheel aanwezig en heeft nog grotendeels het oorspronkelijke profiel.

Omschrijving

De kazemat staat op de plaats waar een bospad van de Boswachterij Sint Anthonis op het kanaal dood loopt. De kazemat geeft frontaal vuur op dit pad en flankerend vuur op het voorterrein. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtssporen. Achter de kazemat zijn in de wal nog duidelijke grondsporen van de loopgraaf naar de toegang van de kazemat te herkennen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)