519230 - Peel-Raamstelling
Wanroij M 535
Wanroij, Langs Kanaalweg

Inleiding

Tussen kazemat 402 en 403 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke ontwerp van het Defensiekanaal en dateert uit 1939. Door middel van het verdeelwerk kon de hoogte van de waterstand in het Defensiekanaal worden geregeld: overtollig water werd en wordt in oostelijke richting naar de Raam en uiteindelijk de Maas afgevoerd.

Omschrijving

Van de in het kanaal staande wand van de stuw resteert het betonnen casco. Ook de betonnen stuwvloer en -wanden zijn nog op hun plaats. De schuif in de stuw is verdwenen en het betonnen werk van de vaste wand is in de doorstroomopening gedeeltelijk verwijderd.

Waardering

Het verdeelwerk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne technieken, ter aanpassing van de waterhuishouding aan militaire doelen. Het geheel heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Stuw