519300 - De Boekhorst
Laren Gelderland F 1087
Boekhorstlaan 8, 7241 SJ te Lochem

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1845.

Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond (oostwest lopend), met twee bouwlagen onder omlopend flauw hellend en midden op afgeplat schilddak met grijze platte Friese pannen en twee verschillende eenvoudige schoorstenen: één in het westelijke dakschild, de tweede op de oostelijke helft van het platte dakdeel; eenvoudige kroonlijst als gevelbeëindiging; gepleisterde verspringende geblokte hoeklisenen; plint deels van natuursteen, deels gepleisterd; symmetrische voorgevel (zuidgevel, op het park gericht) met vijf traveeën, waarvan de twee buitenste het breedst zijn en iets uit de gevel springen; hierin op de parterre brede 16-ruits vensters, op de verdieping vierruits ramen; het middendeel van de gevel heeft drie achtruits tuindeuren met een omlijsting van geprofileerde baksteen en halfcirkelvormig bovenlichten; erboven een breed balkon (XXb) op consoles; op de verdieping drie corresponderende licht getoogde vierruitsramen, waarvan de middelste als balkondeur fungeert; erboven een dakkapel met tonvormig dakje; in de symmetrische oostgevel (drie traveeën breed) bevindt zich de oorspronkelijke dubbele veelruits voordeur (gericht op de korte oprit naar de Boekhorstlaan) met bijzondere roedenverdeling met smeed- en gietijzeren ornamenten; ter weerszijden van de deur een achtruits empirevenster; op verdieping drie vierruits ramen; westgevel: beneden rechts een moderne dubbele drieruits terrasdeur en verder twee kleine vensters; verdieping met twee vierruits vensters; in de achtergevel (onregelmatige indeling): ingangspartij in neo-Lodewijk-XIV-stijl en drie neokruisvensters (alle midden XX); verder nog vier verschillende ramen. Inwendig o.m.: hall: eiken deuren en hangschouw in neorenaissance stijl; trap met vrij hangende eiken treden met smeedijzeren balustrade (midden XX); kamer in zuidoosthoek: rijk cassettenplafond in stucwerk, waarschijnlijk uit de bouwtijd; verder een witmarmeren schouw in L.XV-stijl, XIXc; tuinkamer: roze marmeren schoorsteenmantel, laat XVIII; onder het oostelijk deel van het huis een gepleisterde kelder met korfboogvormig gewelf.

Het HUIS is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een landhuis uit het midden van de 19e eeuw;