Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519309
Complexnummer
519308 - Moesbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82772/54
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Valkenisse K 2559
Vlissingsestraat 28, 4371 RE te Koudekerke

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, gepleisterd landhuis van twee bouwlagen en een mezzanino onder vrijwel plat dak, dat door een lage houten borstwering in de vorm van een opzetstuk gemaskeerd wordt; symmetrische klassicistische architectuur op rechthoekige plattegrond; gebouwd op de plaats ven een ouder huis, waarvan wellicht alleen de kelder bewaard is; voorgevel (oost) met 5 traveeën met een iets risalerende middentravee, waarin hoge H-vensters met persiennes, zowel parterre als op de verdieping; voor het middenvenster op de verdieping een balcon met gietijzeren hek en vazen, ondersteund door forse rijk versierde consoles en (toegevoegde?) eenvoudige spijlen; voor de verdiepingsvensters gietijzeren hekjes; stolpramen in de mezzanine. De achtergevel dezelfde traveeën-indeling; de zijgevels zijn sober en voorzien van enkele H-vensters met persiennes, resp. kleine vensters zonder indeling. Tegen de linker zijgevel over beide bouwlagen een vroeg 20e eeuwse liftschacht in baksteen; tegen de rechter zijgevel een serre, samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda. Inwendig o.m.: steektrap met neo-Lod. XIV trappaal, neo-Lod. XV stucplafonds en schouwen; witmarmeren gangtegels; schildpadtegels in de keuken.

Waardering:

HUIS van algemeen belang vanwege de ouderdom vanwege de karakteristieke laat-19e eeuwse klassicistische architectuur vanwege het gaaf bewaarde in- en exterieur als middelpunt van de historische aanleg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519308. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Huis.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1871
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Hollands Classicisme
invloeden