Valkenisse K 2854
Valkenisse K 2559
Valkenisse K 439
Valkenisse K 450
Bij Vlissingsestraat 28, 4371 RE te Koudekerke

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG in landschapsstijl, in oorsprong 19e eeuws; na inundatie van 1944 geheel opnieuw ingeplant; zeer bescheiden aanleg, zowel qua grootte als vormgeving; vanaf de Vlissingseweg voert een breed grindpad zonder laanbeplanting naar het druppelvormige grindplein voor het huis; ten zuiden aan dit plein het koetshuis (zie onder 3), dat thans door bosschages aan het oog (vanaf het plein gezien) onttrokken wordt; rechts van het pad grasvelden met jonge solitairen; deze staan ook ten noorden van het huis in de vork van de Galgeweg en de Vlissingseweg; midden achter het huis een rond rozenperk, dat herinnert aan de ronde vijver, die er vroeger was; vanuit de achterzijde een gezicht over dit perk, de heg langs de Galgeweg en landerijen op de duinen; verder bestaat de aanleg uit jong bos met slingerpaden; in de zuidwesthoek van het complex ligt nog een oude ronde vijver, in de uiterste oosthoek de familiebegraafplaats (zie onder 4).

Waardering:

PARKAANLEG van algemeen belang vanwege de ouderdom als goed voorbeeld van een bescheiden Zeeuwse buitenplaats vanwege de landschappelijk-visuele waarden

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg Park.

Na inundatie opnieuw ingeplant