Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519329
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Zundert
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rijsbergen
X-Y coördinaat: 
107319 - 392030

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Voormalig RAADHUIS in late Neo-Classicistische stijl uit 1923, tot stand gekomen door verbouwing van een openbare school. De school werd in 1872 gebouwd samen met een onderwijzerswoning. In 1895 waren er vier afzonderlijke lokalen, in 1914 uitgebreid tot zes. Het raadhuis ligt in de kom van het dorp met voor- of noordgevel aan de St. Bavostraat.

Bij de verbouwing tot raadhuis werd in de oostelijke vleugel een brand- spuitenhuis ingericht. Nu is hier de kamer van de burgemeester. In de jaren zestig van de 20ste eeuw werd aan de zuidkant het raadhuis uitgebreid met een nieuwe secretarie. Dit gedeelte valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het langwerpige raadhuis dat één bouwlaag bevat, heeft een schilddak met aan de westkant een tuitgevel en aan de oostkant een dakschild. Het dak heeft hoekschoorstenen en in het midden een achtzijdig opengewerkt torentje met luidklok.

De ramen zijn kruisvensters met een vierentwintig-ruitsverdeling. Het dak is belegd met de Tuile du Nord, het torentje met leien. Oorspronkelijk was de voorgevel van het raadhuis symmetrisch van opzet en zeven traveeën breed. Na het bijtrekken van het brandspuitenhuis rond ca. 1950 zijn het er negen geworden. De westelijke zijgevel heeft twee traveen. De oostgevel is blind. Het raadhuis ligt in zijn geheel op een basement van robuust pleisterwerk. De monumentale ingang heeft een bordes met balustrade en aan weerskanten een trap. De ingang wordt geaccentueerd door een driehoekig fronton gedragen door vier pilasters. In het fronton het gemeentewapen van Rijsbergen en het jaartal 1923. De gevels zijn voorzien van blokpleisterwerk met hoekpilasters, een zware kroonlijst en fries. Rond de muuropeningen geprofileerde stuclijsten met een sluitsteen als bekroning.

Waardering.

Het raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het plaatselijk bestuur in de bestaande structuur, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het raadhuis op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en detaillering. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint Bavostraat184891 CJRijsbergen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenBestuursgebouw en onderdlStadhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RijsbergenH3464

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19231923exactvervaardiging
19601965globaalverbouwing