Rijsbergen H 3400
Rijsbergen, To nr. 45

Inleiding.

WATERPOMP uit de tweede helft van de 19de eeuw. De pomp vertoont een Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich midden in de dorpskom. In 1950 werd de eerste waterleiding gelegd in het dorp. Tot die tijd was deze dorpspomp, samen met twee andere aan de St. Bavostraat de enige openbare mogelijkheid om water te tappen. Verder was het dorp aangewezen op privé waterputten en open water.

Omschrijving.

De hardstenen waterpomp heeft een vierkant geprofileerd basement en overkragend pomphuis met tuit en een piramidale bekroning met op de top het gemeentewapen van Rijsbergen. Het pomphuis is omspannen door drie bronzen knelbanden. Onderdelen van het mechanisme van de pomp zijn uitgevoerd in geel koper. De pomp is als zodanig niet meer in gebruik.

Waardering.

De waterpomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan het eerste begin van de openbare nutsvoorzieningen in de 19de eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de openbare waterpompen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering. Het object is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp