Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519333
Complexnummer
519332 - Klein Duimpje
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82964/62
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dieren O 296
Diepesteeg 42, 6994 CD te De Steeg

Omschrijving

Omschrijving

De op een geëgaliseerd terrein gelegen VILLA heeft twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een tentdak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Het wordt bekroond door een grote hoge rechthoekige schoorsteen met dekplaat. Het pand is opgetrokken in een rood-bruine baksteen, gemetseld in Vlaams verband en heeft een door een rollaag afgesloten gemetselde plint in paars-bruine baksteen. De gevels worden afgesloten door een brede dakoverstek met mastgoten op gesneden klossen. De vensters worden,tenzij in de onderstaande tekst anders vermeld, afgesloten door strekken met kalk- of zandstenen aanzet- en sluitstenen en zijn voorzien van vierruits stolpramen met tweeruits bovenlichten. Het pand is vanaf de oprijlaan te bereiken via een gemetselde trap van vier treden

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en drie traveeën breed. De ingang is gelegen in de middentravee en is bereikbaar via drie hardstenen treden naar de open portiek voor de voordeur. De portiek heeft aan weerszijden een bakstenen muurtje waarop zich zowel links als rechts een Toscaanse zuil bevindt die een luifel draagt. De ruimte tussen muur, zuil en gevel is ingevuld met een achtruits raam. De dubbele deur heeft in iedere deur een eveneens een achtruits raam. Boven de luifel bevindt zich een meerruits door een ellipsboog afgesloten bovenlicht. Tussen het bovenlicht en het verdiepingsvenster bevindt zich een kalk- of zandstenen reliëf met een afbeelding van Klein Duimpje omringd door Kastanjes en Kastanjebladeren. Verder is in het reliëf rechts het jaartal 1909 aangebracht en een monogram van de letters G en S. In de linkerhoek zijn nogmaals de letters G.S. aangebracht. Het is niet duidelijk wie de beeldhouwer is geweest. De verdieping bezit een venster met een vierruits stolpraam. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met een vierruits stolpraam waarboven een fronton onder een zadeldak. De traveeën aan weerszijden van de middentravee bezitten zowel op de begane grond als verdieping een venster.

De vensters zijn op de begane grond voorzien van luiken met vier panelen en zijn op de verdieping voorzien van persiennes.

Voor de asymmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevindt zich over de volle breedte een betegeld terras dat omgeven wordt door een lage bakstenen muur met een toegang tot de tuin met vazen ter hoogte van de loggia. In de linker gevelhelft bevindt zich op de begane grond een loggia met een drietal korfboogjes, een betegelde vloer en een houten zitbankje. In de terugliggende gevel bevinden zich een dubbele deur met een tweeruits bovenlicht en luiken. Iedere deur bezit een paneel en twee ruiten. Het bovenliggende inpandige balkon heeft een gemetselde balustrade en een dubbele deur als op de begane grond. Het balkon wordt overspannen door een stalen lateibalk die rust op natuurstenen consoles. De rechter gevelhelft bezit op de begane grond een dubbele deur als genoemd en op de verdieping een venster als in de voorgevel. In het midden van het bovenliggende dakschild bevindt zich een dakkapel als in de voorgevel doch zonder fronton en onder een plat dak.

De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de linker gevelhelft in de linker travee zowel op de begane grond als op de verdieping een venster als in de voorgevel. De smallere rechts hiervan gelegen travee bezit zowel op de begane grond als op de verdieping klein venster met een tweedelig raam. De rechter gevelhelft is voorzien van een over twee bouwlagen opgetrokken driezijdige erker onder een plat dak. De erker bezit in iedere zijde zowel op de begane grond als op de verdieping een venster als in de voorgevel. De verdiepingsvenster bezitten in tegenstelling tot die op de begane grond geen luiken. In het bovenliggende dakschild bevinden zich twee dakkapellen als laatstgenoemd.

De RECHTER ZIJGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en heeft min of meer een indeling in drie traveeën waarbij de tweede travee risaleert en het achterliggende trappenhuis accentueert. De linker travee bezit drie op regelmatige afstand boven elkaar geplaatste toiletraampjes waarvan het onderste getralied is. De risalerende travee bezit drie boven geplaatste vensters en waarvan het middelste hoger is. Zowel het venster van de begane grond als dat verdieping wordt door een rollaag afgesloten. Zowel het venster van de begane grond als dat van de verdieping is voorzien van drie gekoppelde tweeruits ramen. Het venster van de tussenverdieping bezit eveneens drie gekoppelde ramen met tweeruits ramen doch hier tevens ieder met een enkelruits bovenlicht. De rechter travee bezit twee vensters als in de voorgevel. Uiterst rechts bevindt zich nog een middels een aantal gemetselde treden te bereiken keukendeur en een rechts hiervan gelegen smal raampje. Beide worden afgesloten door een rollaag.

Het INTERIEUR is zowel voor wat betreft de plattegrond als de detaillering vrij gaaf bewaard gebleven. Zo bezitten bijvoorbeeld de bijkeuken en de dienkamer nog kasten en tegelwerk. De hal is voorzien van een in zwarte en witte marmeren platen uitgevoerde tegelvloer. Ook zijn er nog diverse oorspronkelijke schoorsteenmantels aanwezig.

Waardering

VILLA naar ontwerp van J.W. Hanrath.

Architectuurhistorische waarden:

- De door hoogwaardige esthetische kwaliteiten genkenmerkte villa vormt een goed voorbeeld van een dergelijk onder invloed van de Nieuw-Historiserende stijl gebouwd woonhuis.

- De villa is van belang vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. De villa is zorgvuldig gedetailleerd. Er is ondermeer zandsteen toegepast en er is een reliëf met een voorstelling van Klein Duimpje boven de entree.

- De villa is van belang als onderdeel van het oeuvre van J.W. Hanrath.

Stedenbouwkundige waarden:

- De villa heeft een ensemble- en situeringswaarde als onderdeel van het complex Klein Duimpje.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519332. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1909
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hanrath, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur