519332 - Klein Duimpje
Dieren O 345
Dieren O 296
Bij Diepesteeg 42, 6994 CD te De Steeg

Omschrijving

HISTORISCHE TUINAANLEG De op het huis afgestemde omringende tuin vormt een goed voorbeeld van de Gemengde tuinstijl die kenmerkend is voor werk van L.A. Springer, waarbij sprake is van romantische elementen met slingerende gazons en formele elementen als rechtlijnige paden met trappen en duidelijke zichtassen alsmede terassen. De in de as van het huis geplaatste oprit wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen met een toegangshek. De van een grintlaag voorziene, zich verbredende oprit, heeft aan weerszijden een beplanting met ondermeer taxussen. Het huis en de tuin zijn verhoogd gelegen ten opzichte de oprit. In de as van de ingang bevindt zich een gemetselde trap met vier treden met aan weerszijden een tuinvaas. Middels een kleinere trap die gelegen is ter hoogte van het terras aan de zijde van de linker zijgevel wordt aan de noord-westzijde gelegen gazon bereikt met evenwijdig aan de linker zijgevel geplaatste bolvormige buxussen waartussen oorspronkelijk mogelijk rozenperken lagen. In de as van de van de genoemde kleine trap bevindt zich op enige afstand in noord-westelijke richting een tweede trap met zes gemetselde treden. Deze leidt naar een recht pad dat geflankeerd door in kubus of piramidevorm gesnoeide buxussen. Op diverse plaatsen zijn bogen over het pad geplaatst. In de as van het staat een tuinvaas. Ten noorde van het pas bevindt zich een fraaie langs het gazon slingerde struikachtige beplanting die overgaat in een beplanting met bomen. An de noordzijde van het terrein bevindt zich een tweede zichtas door de beplanting die eindigt in tuinvaas en een houten zitbank. Aan de noord-oostzijde van de tuin, in de as van erker van de achtergevel bevindt zich een derde zichtsas. Ook hier bevindt zich weer een trap van zes treden met twee tuinvazen en in de as van het het achterliggende pad een houten tuinbank. Ten oosten van dit pad bevond zich oorspronklijke een moestuin.

HISTORISCHE TUINAANLEG naar ontwerp van L.A. SPRINGER.

Tuin-architectuurhistorische waarden:

- De vrij gaaf bewaarde tuin vormt een goed voorbeeld van de Gemengde stijl.

- De tuin is van belang als onderdeel van het oeuvre L.A. Springer.

Stedebouwkundige waarden:

- De op het de villa afgestemde tuin heeft een ensemblewaarde in relatie met het huis. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Gemengde tuinstijl