519344 - Soeria (Bethesda)
Bij Badhuislaan 9, 6957 DB te Laag-Soeren

Omschrijving

Voormalige IJSKELDER of BUNKER gelegen ten zuidwesten van het badhuis. Indien het object als ijskelder is gebouwd zou het mogelijk uit de jaren tussen 1850 en 1884 kunnen dateren. Het object vormt een verhoogd element in het landschap aan de rand van het park tussen het badhuis en de villa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ijskelder vermoedelijk verbouwd tot bunker. Het is ook mogelijk dat het object eerst toen pas gebouwd werd. Het interieur van de ijskelder of bunker kon tijdens de inventarisatie niet worden bezocht.

Voormalige IJSKELDER of BUNKER.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige ijskelder of bunker.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kuuroordcomplex.De kunstmatige heuvel waarin het object is gelegen vormt een markant element binnen het complex en sluit het park aan de westzijde visueel af.

- Van cultuurhistorische waarde als een nauw met de bestemming van het kuuroordcomplex verbonden object.

Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object Schuilplaats
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder