Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519349
Complexnummer
519344 - Soeria (Bethesda)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82930/107
Kadastrale aanduiding
Dieren P 3395
Bij Badhuislaan 9, 6957 DB te Laag-Soeren

Omschrijving

Omschrijving

Drie gietijzeren LANTAARNPALEN gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw. Iedere lantaarnpaal bestaat uit een basement, een romp in kandelabervorm en een lantaarn. De lantaarns waren oorspronkelijk voorzien van een nu niet meer aanwezige glazen ommanteling. Aan de bovenzijde worden de lantaarns afegsloten door een soort bolle dekplaat', de eigenlijke lantaarn. Hierop bevindt zich een lantaarntje (buitensnuiver) die bekroond wordt door een piron.

Waardering

Drie gietijzeren LANTAARNPALEN uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeelden van eenvoudige gietijzeren lantaarnpalen uit de late negentiende eeuw, uitgevoerd in een eclectische stijl. De objecten zijn in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven. De objecten vallen op door materiaalgebruik en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kuuroordcomplex.De lantaarnpalen zijn gelegen aan een pad dat de villa van de geneesheer-directeur met het badgebouw verbindt.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de geschiedenis van de gasverlichting in Nederland. De lantaarnpalen vallen op door de situering op een particulier terrein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519344. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarnpaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing