519344 - Soeria (Bethesda)

Rheden
Laag-Soeren

Omschrijving

Drie gietijzeren LANTAARNPALEN gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw. Iedere lantaarnpaal bestaat uit een basement, een romp in kandelabervorm en een lantaarn. De lantaarns waren oorspronkelijk voorzien van een nu niet meer aanwezige glazen ommanteling. Aan de bovenzijde worden de lantaarns afegsloten door een soort bolle dekplaat', de eigenlijke lantaarn. Hierop bevindt zich een lantaarntje (buitensnuiver) die bekroond wordt door een piron.

Drie gietijzeren LANTAARNPALEN uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeelden van eenvoudige gietijzeren lantaarnpalen uit de late negentiende eeuw, uitgevoerd in een eclectische stijl. De objecten zijn in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven. De objecten vallen op door materiaalgebruik en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kuuroordcomplex.De lantaarnpalen zijn gelegen aan een pad dat de villa van de geneesheer-directeur met het badgebouw verbindt.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de geschiedenis van de gasverlichting in Nederland. De lantaarnpalen vallen op door de situering op een particulier terrein.

JaBadhuislaan96957 DBBijLaag-Soeren

Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeStraatmeubilairLantaarnpaal