Dieren U 953
Hoflaan 26, 6953 AM te Dieren

Omschrijving

De VILLA SERINGENHOF met SCHUURTJE en TUINHEK vormt het spiegelbeeld van Hoflaan nr.36 en is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen. Het pand is voorzien van een afgeplat schilddak gedekt met niet-oorspronklijke gemeleerde holle pannen. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, een gepleisterd fries en een houten geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). Het pand bezit een grijs gesausde omlopende gepleisterde plint. De voor- en zijgevels zijn voorzien van een versiering van horizontaal over de gevel lopende gepleisterde wit gesausde banden (speklagen), een zwaar geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen en ter hoogte van de onderdorpels van de vensters een geprofileerde waterlijst. De vensters waren over het algemeen voorzien van T-schuiframen, waarvan tegenwoordig de middenstijl verwijderd is zodat er over het algemeen sprake is van enkelruits schuiframen, met een geschilderde imitatie van glas-in-lood in de bovenlichten. De vensters worden afgesloten door getoogde strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen en zijn grotendeels nog voorzien van de oorspronkelijke persiennes.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft rechts een over alle verdiepingen driezijdig uitgebouwde erker op een trapeziumvormige plattegrond met zowel op de begane grond als op de verdieping in iedere zijde een venster. Boven het middendeel van de erker bevindt zich een door een segmentboogvormige lijst afgesloten dakkapel. De hoeken van de voorgevel en erker zijn voorzien van gepleisterde wit gesausde pilasters met blokmotief en diamantkopversiering, op de verdieping met cannelures waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De begane grond en verdieping zijn gescheiden door een geprofileerde cordonlijst. Onder de vensters in de voorgevel bevinden zich gepleisterde panelen die voorzien zijn van band- en rolwerk. De twee traveeën brede linker gevelhelft heeft in de rechter travee de ingang met een vernieuwde voordeur. Op de verdieping bevindt zich een venster. De linker travee heeft op de begane grond een veranda met in de gevel een enkelruits schuifdeur met bovenlicht. De bovenzijde van de veranda fungeert als balkon en heeft een balustrade met fraaie gietijzeren balusters. De gevel bezit een enkelruits schuifdeur met een bovenlicht met imitatie glas in lood.

De twee traveeen brede LLINKER ZIJGEVEL heeft een decoratie van horizontaal over de gevel lopende wit gepleisterde banden en een gepleisterde geprofileerde cordonlijst. De begane grond bezat oorspronkelijk twee vensters. Van het linker venster resteert, door de latere aanbouw van een garage slechts het bovenlicht. De verdieping is blind.

De ACHTERGEVEL is vier traveeën breed. Voor de twee linker traveeën bevindt zich een serre met bovengelegen balkon. De serre is voorzien van dubbele schuifdeuren en bovenlichten met transparant glas-in-lood. De verdieping bezit in deze traveeën links een enkelruits schuifraam met persiennes en rechts dubbele openslaande balkondeuren. De derde travee bezit een uitbouw over twee verdiepingen die het trappenhuis bevat en is voorzien van een deur en twee vensters met glas-in-lood. Deze uitbouw bevat op zijn beurt ook weer een smalle uitbouw over twee verdiepingen die voorzien van twee getraliede toiletraampjes. De vierde travee heeft op de begane grond een later aangebrachte serre en op de verdieping een enkelruits schuifraam met persiennes. In het dakschild bevinden zich twee dakkapellen met geknikte daklijsten.

De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd en heeft een decoratie van horizontaal over de gevel lopende gepleisterde banden en een gepleisterde geprofileerde cordonlijst.

Het pand een deels bewaard INTERIEUR met onder meer een oorspronkelijk trappenhuis met gesneden trappaal. De geornamenteerde stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels zijn verdwenen.

Links achter het pand bevindt zich een oorspronkelijk op een rechthoekige plattegrond gebouwd SCHUURTJE dat voor de helft bij nr.28 hoort. Het schuurtje heeft enige kleine wijzigingen ondergaan in de gevels. Tegen de rechterhelft van de voorgevel is vermoedelijk in het interbellum een garage aangebouwd onder een plat dak.

De voortuin wordt van de weg gescheiden door een ijzeren spijlenHEK met dubbel draaihek.

VILLA SERINGENHOF met SCHUURTJE en TUINHEK uit 1891-1892. Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van een villa uit het laatste decennium van de negentiende eeuw, uitgevoerd met een rijke detaillering in een eclectische Neo-Renaissancestijl.

- Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals deze ondermeer tot uitdrukking komen in de (gaaf bewaarde) hoofdvorm met een erker over twee bouwlagen, de detaillering waarbij ondermeer sprake is van typische renaissanceornamenten als band- en rolwerk en diamantkoppen en het materiaalgebruik. Deze kwaliteiten komen verder tot uitdrukking in de relatie met de overige tot het complex behorende panden.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van belang als onderdeel van de als groep in 1891-1892 gebouwde, bijzonder gaaf bewaarde, in de voor het laatste kwart van de 19de eeuw karakteristieke eclectische Neo-Renaissancestijl uitgevoerde reeks villa's Hoflaan 26 tot en met 36. Van bijzonder belang is de opzet van deze villa's die samen een symmetrisch geheel vormen. Tevens vormt het pand een onderdeel van de voornamelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw daterende, door tuinen met oude bomen omgeven, monumentale villabebouwing aan de Hoflaan. Deze laan heeft haar oorspronkelijke karakter goed behouden. Het schuurtje en het tuinhek zijn van belang als functioneel onderdeel van het villacomplex.

Datering gebaseerd op kadastrale gegevens gemeentearchief.

Evers, Henri J. ; Gelderland