Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519352
Complexnummer
519350 - Hoflaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82965/61
Kadastrale aanduiding
Dieren U 2899
Dieren U 2900
Hoflaan 30, 6953 AM te Dieren
Hoflaan 32, 6953 AM te Dieren

Omschrijving

Omschrijving

De dubbele VILLLA DANIEL met TUINHEK heeft twee bouwlagen en is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De zijgevels zijn voorzien van een uitbouw ter breedte van een travee. Aan de zijde van de achtergevel bevinden zich ter plaatse van de trappenhuizen twee kleine aanbouwen. De twee woonhuizen vormen elkaars spiegelbeeld. Het pand is voorzien van een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, een gepleisterd fries en een houten geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). Het pand bezit een grijs gesausde omlopende gepleisterde plint. De voor- en zijgevels zijn voorzien van een versiering van horizontaal over de gevel lopende gepleisterde wit gesausde banden (speklagen), een zwaar geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen (eveneens aangebracht aan de achtergevel) en ter hoogte van de onderdorpels van de vensters een geprofileerde waterlijst. De vensters waren oorspronkelijk merendeels voorzien van T-schuiframen (de middenstijl is op de begane grond vervangen). De vensters worden afgesloten door getoogde strekken met gepleisterde aanzet-en sluitstenen en zijn grotendeels nog voorzien van persiennes. Onder de vensters in voor- en zijgevels bevinden zich gepleisterde wit gesausde panelen met een versiering bestaande uit twee rechthoekige velden waartussen een cirkel. De zijgevels waren oorspronkelijk voorzien van veranda's waarvan alleen de vloeren bewaard zijn gebleven.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en zes traveeën breed. De eerste en de zesde travee springen terug. De twee middelste traveeën zijn behandeld als een risaliet en worden geflankeerd door gepleisterde wit gesausde pilasters. Op de hoeken van de gevel bevinden zich eveneens pilasters. Deze zijn op de begane grond voorzien van een blokmotief met bossage en op de verdieping vlak met op regelmatige afstand geplaatste diamantkoppen.

In de middenrisaliet bevinden zich de ingangen met van dubbele smeed- ijzeren deurroosters voorziene paneeldeuren met bovenlichten. Boven de ingangen bevindt zich een twee traveeën breed balkon gedragen door drie zware rijk gedecoreerde consoles. Het balkon is voorzien van een houten balkonhek met gietijzeren balusters. De twee dubbele balkondeuren met bovenlichten worden geflankeerd door persiennes. In het dakschild bevinden zich twee door een segmentboogjes afgesloten dakkapellen met vleugelstukken. In de twee traveeën aan weerszijden van de risaliet bevinden zich op de begane grond enkelruits schuiframen en op de verdieping T-schuiframen. De terugliggende linker travee bezit op de begane grond een paneeldeur met glasruit en op de verdieping een T-schuifraam. De terugliggende rechter travee bezit op een de begane grond een deels dichtgezette deuropening. In deze opening is een raam geplaatst. De verdieping bezit een T-schuifraam.

In de LINKER ZIJGEVEL links een over alle verdiepingen, op een rechthoekige plattegrond, uitgebouwde travee waarvan de gevel blind is uitgevoerd. De rechtertravee heeft op de begane grond een modern raam ter vervanging van de oorspronkelijk aanwezige schuifdeur of dubbele tuindeuren. De verdieping bezit een T-schuifraam.

De ACHTERGEVEL is zes traveeën breed. In de eerste travee bevindt zich een raam ter vervanging van de oorspronkelijk aanwezige openslaande tuindeuren. Op de verdieping een T-schuifraam. De tweede travee is over twee bouwlagen uitgebouwd en heeft op de begane grond een raam ter vervanging van de oorspronkelijk aanwezige deur, op de verdieping een enkelruits schuifraam (oorspr. T-schuifraam). Naast raam en deur bevindt zich telkens een klein rechthoekig door een strek afgesloten getralied venster met een nekelruits raampje. In de derde travee bevindt zich een venster met een gewijzigde raamindeling. De verdieping bezit een venster dat voorzien is van een T-schuifraam. De vierde travee heeft zowel op de begane grond als op de verdieping een T-schuifraam. Tussen beide woningen bevinden zich aangebouwde schuurtjes (bij nr.30 gewijzigd in een kas). De vijfde travee is evenals de tweede travee uitgebouwd en heeft op de begane grond een deur uit de bouwtijd waarnaast een klein rechthoekig getralied venster met een enkelruits raam. Op de verdieping bevindt zich een venster dat voorzien is van een T-schuifraam. De rechter travee bezit op de begane grond openslaande tuindeuren en op de verdieping een venster dat voorzien is van een T-schuifraam.

De linker travee van de RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond een modern raam ter vervanging van de oorspronkelijk aanwezige schuifdeur of dubbele tuindeuren. De verdieping bezit een T-schuifraam. Rechts een over alle verdiepingen, op een rechthoekige plattegrond, uitgebouwde travee waarvan de gevel blind is uitgevoerd.

De panden bezitten redelijk gaaf bewaarde INTERIEURS met ondermeer diverse geornamenteerde stucplafonds, zwartmarmeren schoorsteenmantels, schuifdeuren in de kamers en suite, en oorspronkelijke trappenhuizen met gesneden trappalen.

De voortuinen worden van de weg gescheiden door een ijzeren spijlenHEK.

Waardering:

Dubbele VILLA DANIEL met TUINHEK uit 1891-1892.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van een dubbele villa uit het laatste decennium van de negentiende eeuw, uitgevoerd met een rijke detaillering in een eclectische Neo-Renaissancestijl.

- Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwalteiten van het ontwerp zoals deze tot uitdrukking komen in de gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering waarbij ondermeer sprake is van typische renaissanceornamenten als diamantkoppen en speklagen en het materiaalgebruik. De kwaliteiten komen verder tot uitdrukking in de relatie met de overige tot het complex behorende panden.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van belang als onderdeel van de als groep in 1891-1892 gebouwde en bijzonder gaaf bewaarde, in de voor het laatste kwart van de 19de eeuw karakteristieke eclectische Neo-Renaissancestijl uitgevoerde reeks villa's Hoflaan 26 tot en met 36. Van bijzonder belang is de opzet van deze villa's die samen een symmetrisch geheel vormen. Tevens vormt het pand een onderdeel van de voornamelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw daterende, door tuinen met oude bomen omgeven, monumentale villabebouwing aan de Hoflaan. Deze laan heeft haar oorspronkelijke karakter goed behouden. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het villa complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519350. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Dubbele villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Evers, Henri J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Schuijmer ; Gelderland
opdrachtgever
Brink Evers, J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur