Dieren U 949
Hoflaan 34, 6953 AM te Dieren

Omschrijving

De VILLA BOSCHWIJK met TUINHEK vormt het spiegelbeeld van nr.28, heeft twee bouwlagen en is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. Het pand is voorzien van een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, een gepleisterd fries en een houten geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). Het pand bezit een grijs gesausde, omlopende gepleisterde plint. De voor- en zijgevels zijn voorzien van een versiering van horizontaal over de gevel lopende gepleisterde en wit gesausde banden, een zwaar geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen (eveneens aangebracht aan de achtergevel) en ter hoogte van de onderdorpels van de vensters een geprofileerde waterlijst. De vensters waren oorspronkelijk voorzien van T-schuiframen. Het merendeel van de middenstijlen is echter verwijderd zodat er nu sprake is van enkelruits schuiframen. De bovenlichten zijn merendeels voorzien van imitatie glas-in-lood. De vensters worden afgesloten door getoogde strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De vensters zijn grotendeels nog voorzien van de oorspronkelijke persiennes. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een later aangebouwde garage waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links over alle verdiepingen een twee traveeën brede uitbouw op een rechthoekige plattegrond met twee vensters op de begane grond en twee op de verdieping. In het bovenliggende dakschild bevindt zich een door een segmentboogvormige lijst afgesloten dakkapel. De hoeken van de voorgevel en erker zijn voorzien van gepleisterde, nu wit gesausde, pilasters, met op de begane grond een blokmotief met een diamantkopversiering, op de verdieping vlak met op regelmatige afstand diamantkoppen, waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De begane grond en verdieping zijn gescheiden door een gepleisterde geprofileerde cordonlijst. Onder de vensters bevinden zich gepleisterde panelen die voorzien zijn van een diamantkopversiering (vierkant en rechthoekig). De twee traveeën brede rechter gevelhelft heeft in de linkertravee op de begane grond een vernieuwde voordeur. Boven de deur een afdakje dat verbonden is met het dak van de serre. Op de verdieping een venster. Rechts bevindt zich een circa 1910-1920 tot serre verbouwde veranda waarvan de tuindeuren vervolgens later weer verwijderd zijn. Hierboven bevindt zich een balkon met een een houten balustrade en gietijzeren balusters. De verdiepingsgevel bezit dubbele balkondeuren.

De LINKER ZIJGEVEL waarvan de begane grond schuil gaat achter de later aangebouwde garage is voorzien van een geprofileerde cordonlijst en gepleisterde speklagen. Boven de garage bevinden zich twee getoogde vensters met enkelruits schuiframen. Deze vensters verlichten het achterliggende trappenhuis. Rechts van het bovenste venster bevindt zich een klein toiletraampje.

De ACHTERGEVEL heeft een indeling in nagenoeg drie traveeën. De indeling van de begane grond in geheel gewijzigd en voorzien grote glaspuien. Uiterst rechts bevindt zich een éénlaags aanbouw. De verdieping bezit drie vensters. In het bovenliggende dakschild bevindt zich rechts een dakkapel met een een geknikte daklijst en een raam met een T-indeling.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft uiterst links een venster met in de borstwering onder het venster een gepleisterd paneel met diamantkoppen.

Het INTERIEUR van het pand is deels gemoderniseerd doch bezit onder meer nog een oorspronkelijk trappenhuis en een met marmer belegde vloer in de gang.

De voortuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren spijlenHEK.

VILLA BOSCHWIJK met TUINHEK uit 1891-1892.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van een villa uit het laatste decennium van de negentiende eeuw met een rijke detaillering in een eclectische Neo-Renaissancestijl.

- Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals deze tot uitdrukking komen in de (gaaf bewaarde) hoofdvorm met een erker over twee bouwlagen, de detaillering waarbij ondermeer sprake is van typische renaissanceornamenten als band- en rolwerk en diamantkoppen en het materiaalgebruik. Deze kwaliteiten komen verder tot uitdrukking in de relatie met de overige tot het complex behorende panden. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het villacomplex.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het pand is van belang als onderdeel van de als groep in 1891-1892 gebouwde en bijzonder gaaf bewaarde, in de voor het laatste kwart van de 19de eeuw karakteristieke eclectische Neo-Renaissancestijl uitgevoerde reeks villa's Hoflaan 26 tot en met 36. Van bijzonder belang is de opzet van deze villa's die samen een symmetrisch geheel vormen. Tevens vormt het pand een onderdeel van de voornamelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw daterende, door tuinen met oude bomen omgeven, monumentale villabebouwing aan de Hoflaan. Deze laan heeft het oorspronkelijke karakter goed behouden.

Evers, Henri J. ; Gelderland
Schuijmer ; Gelderland