Dieren U 948
Hoflaan 36, 6953 AM te Dieren

Omschrijving

De VILLA OLDEGAERDE met TUINHEK vormt het spiegelbeeld van nr.26, is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen. Het pand is voorzien van een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, een gepleisterd fries en een houten geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). Het pand bezit een grijs gesausde omlopende gepleisterde plint. De voor- en zijgevels zijn voorzien van een versiering van horizontaal over de gevel lopende wit gepleisterde banden (speklagen), een zwaar geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen (eveneens aangebracht aan de achtergevel) en ter hoogte van de onderdorpels van de vensters een geprofileerde waterlijst. De vensters zijn over het algemeen voorzien van T-schuiframen met een geschilderde imitatie van loodstrips in de bovenlichten. De vensters worden afgesloten door getoogde strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen en zijn grotendeels nog voorzien van de oorspronkelijke persiennes.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een over alle verdiepingen driezijdig uitgebouwde erker op een trapeziumvormige plattegrond met zowel op de begane grond als op de verdieping in iedere zijde een venster. Boven het middendeel van de erker bevindt zich een door een segmentboogvormige lijst afgesloten dakkapel. De hoeken van de voorgevel en erker zijn voorzien van gepleisterde pilasters met blokmotief en diamantkopversiering, op de verdieping met cannelures waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De begane grond en verdieping zijn gescheiden door een geprofileerde cordonlijst. Onder de vensters in de voorgevel bevinden zich gepleisterde panelen met band- en rolwerk. De twee traveeën brede rechter gevelhelft heeft in de linker travee de ingang met een voordeur uit de bouwtijd in Neo-Renaissancestijl met twee smeedijzeren raamhekjes. Op de verdieping bevindt zich een venster. De rechter travee heeft op de begane grond een vermoedelijk ca.1910-1920 tot serre verbouwde veranda met dubbele tuindeuren en bovenlichten met roedenverdelingen waarin in geel kathedraal uitgevoerde ruitjes. De bovenzijde van de serre fungeert als balkon en bezit dubbele balkondeuren.

De LINKER ZIJGEVEL is blind en heeft een decoratie van horizontaal over de gevel lopende wit gepleisterde banden en een gepleisterde geprofileerde cordonlijst.

De ACHTERGEVEL is vier traveeën breed. De twee linker traveeën springen licht naar voren. Op de begane grond bevindt zich links een venster dat voorzien is van een stolpraam met bovenlicht. De verdieping bezit hier een venster met een T-schuifraam. In de tweede travee bevindt zich een deur uit de bouwtijd waarboven twee kleine boven elkaar gelegen vensters met T-schuiframen. Rechts boven bevindt zich een klein rechthoekig venster. Links van het midden van het uitspringende deel een dakkapel met een geknikte kroonlijst. De twee rechter traveeën bezitten op de begane grond dubbele tuindeuren en een driedelig bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee vensters voorzien van T-schuiframen.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit op de begane grond links een venster dat voorzien is van een T-schuifraam. De gevel is verder blind uitgevoerd.

Het pand bezit een grotendeels gaaf bewaard INTERIEUR met ondermeer een met marmer belegde gang, diverse geornamenteerde stucplafonds, zwartmarmeren schoorsteenmantels, schuifdeuren in de kamers en suite, binnenluiken en een oorspronkelijk trappenhuis met gesneden trappaal. Het interieur vormt een van de twee best bewaard gebleven interieurs binnen het ensemble villa's.

De voortuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren SPIJLENHEK.

VILLA OLDEGAERDE met TUINHEK uit 1891-1892.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van een villa uit het laatste decennium van de negentiende eeuw, uitgevoerd met een rijke detaillering in een eclectische Neo-Renaissancestijl.

- Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals deze tot uitdrukking komen in de gaaf bewaarde hoofdvorm met een erker over twee bouwlagen, de detaillering waarbij ondermeer sprake is van typische renaissanceornamenten als band- en rolwerk en diamantkoppen en het materiaalgebruik. De kwaliteiten komen verder tot uitdrukking in de relatie met de overige tot het complex behorende panden.

- Het pand is van belang vanwege het bijzonder gaaf bewaard gebleven interieur waardoor de oorspronkelijke samenhang tussen exterieur en interieur nog steeds aanwezig is.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het pand is van belang als onderdeel van de als groep in 1891-1892 gebouwde en bijzonder gaaf bewaarde, in de voor het laatste kwart van de 19de eeuw karakteristieke eclectische Neo-Renaissancestijl uitgevoerde reeks villa's Hoflaan 26 tot en met 36. Van bijzonder belang is de opzet van deze villa's die samen een symmetrisch geheel vormen. Tevens vormt het pand een onderdeel van de voornamelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw daterende, door tuinen met oude bomen omgeven, monumentale villa- bebouwing aan de Hoflaan. Deze laan heeft haar oorspronkelijke karakter goed behouden.

Evers, Henri J. ; Gelderland
Schuijmer ; Gelderland