Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519357
Complexnummer
519356 - Rhederoord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82965/17
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rheden B 1159
Hoofdstraat 1, 6994 AB te De Steeg

Omschrijving

Inleiding

Deze aan de westzijde van de Hoofdstraat gelegen voormalige PORTIERSWONING (G) behorende tot de historische buitenplaats Rhederoord werd ca. 1911 ontworpen in de Nieuw-Historiserende stijl door architect J.W. Hanrath. Ter rechterzijde van het pand bevindt zich de voormalige oprijlaan (alleen nog toegankelijk voor voetgangers en ruiters) van het landgoed die duidelijk gemarkeerd is door een tussen twee fraaie bakstenen kolommen opgehangen smeedijzeren toegangshek. Het woonhuis wordt aan drie zijden omgeven door een tuin die van de Hoofdstraat gescheiden wordt door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft één bouwlaag onder tentdak gedekt met gesmoorde Tuile du Nordpannen. Op de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in twee kleuren baksteen gemetseld in Vlaams verband. De omlopende licht uitgemetselde plint is uitgevoerd in bruin/rode baksteen terwijl het bovenliggende metselwerk in oranje/rode baksteen uitgevoerd is. Het pand heeft hoeklisenen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde gekorniste kroonlijst (waarin de goot).

Boven het midden van elke gevel bevindt zich in het dakschild een dakkapel met een licht gebogen met zink gedekt dak met aan de voorzijde een eveneens segmentvormig fronton. Iedere dakkapel heeft een venster met twee 8-ruits draairamen. Alle vensters alsmede deuren worden afgesloten door strekken. De vensters zijn aan weerszijden voorzien van luiken. Alle gevels met uitzondering van de rechter zijgevel hebben een symmetrische indeling.

De aan van de zijde van de oprijlaan gelegen VOORGEVEL heeft een indeling in drie traveeën. De middelste travee heeft een middels enkel bakstenen treden te bereiken ingang die voorzien is van een paneeldeur en een gesneden bovenlicht. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een venster met een 12-ruits schuifraam.

De LINKER ZIJGEVEL heeft twee vensters met 12-ruits schuiframen.

De ACHTERGEVEL heeft eveneens twee vensters met 12-ruits schuiframen. Onder het linker venster bevindt zich een kelderlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het midden een via een aantal bakstenen treden te bereiken paneeldeur. Direct links naast deze deur bevindt zich een klein venster met 6-ruits draairaam. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een venster met een 12-ruits schuifraam.

In het INTERIEUR bevinden zich nog meerdere oorspronkelijke onderdelen waaronder een schoorsteenmantel.

Waardering

Voormalige PORTIERSWONING naar een ontwerp uit ca.1911 van J.W. Hanrath.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van de Nieuw-Historiserende stijl in een vorm die karakteristiek is voor het werk van J.W. Hanrath.

- Het pand is van belang vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

- Het pand is van belang voor het oeuvre van J.W. Hanrath.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het pand is van belang vanwege de beeldbepalende situering in de binnenbocht van de Hoofdstraat alsmede de situering op de hoek van de Hoofdstraat en de voormalige oprijlaan naar de buitenplaats Rhederoord. De portierswoning en het naastgelegen toegangshek markeren duidelijk de toegang tot het landgoed Rhederoord.

- Als onderdeel van de historisch gegroeide buitenplaats Rhederoord is er sprake van een ensemblewaarde.

Cultuurhistorische waarden:

- De voormalige portierswoning is typologisch van belang als voorbeeld van een dienstwoning uit de vroege twintigste eeuw op een landgoed.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519356. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hanrath, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur