Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519358
Complexnummer
519356 - Rhederoord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82965/23
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rheden B 1543
Parkweg 17, 6994 CM te De Steeg

Omschrijving

Inleiding

Deze zuidelijk ten opzichte van de oostelijke toegangspoort van de buitenplaats Rhederoord gelegen voormalige TUINMANSWONING (E) werd in 1911 ontworpen in de Nieuw-Historiserende stijl door architect J.W. Hanrath. De woning ligt enigszins verscholen achter de woningen aan de Parkweg.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde gegolfde Friese pannen. Op beide nokeinden bevindt zich een bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in twee kleuren baksteen gemetseld in Vlaams verband. De omlopende door een rollaag afgesloten plint is uitgevoerd in bruin/rode baksteen terwijl het bovenliggende metselwerk in oranje/rode baksteen uitgevoerd is. De voor- en achtergevel worden afgesloten door een geprofileerde gekorniste kroonlijst (waarin de goot). De zijgevels, die de vorm van tuitgevels hebben, worden afgesloten met vlechtwerk en natuurstenen deklijsten. Zowel boven de voorgevel- als de achtergevel bevinden zich twee dakkapellen met gemetselde wangen en een licht gebogen met zink gedekt dak met aan de voorzijde een segmentvormig fronton. Iedere dakkapel heeft een venster met twee 8-ruits draairamen. Alle vensters alsmede deuren worden afgesloten door strekken. De vensters zijn aan weerszijden voorzien van luiken.

De aan de zijde van de oprijlaan gelegen VOORGEVEL heeft links een venster met een 12-ruits schuifraam en luiken. Rechts bevindt zich de middels enkel bakstenen treden te bereiken ingang die voorzien is van een paneeldeur en een gesneden bovenlicht. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een klein venster met een 6-ruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee vensters met 12-ruits schuiframen en luiken. In de geveltop bevinden zich twee kleine vensters, ieder met één luik en een 8-ruits draairaam.

De ACHTERGEVEL bezat oorspronkelijk twee vensters met 12-ruits schuiframen. Het linker venster is vergroot tot een dubbele tuindeur.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het midden een via een aantal bakstenen treden te bereiken paneeldeur met een gesneden bovenlicht . Direct links naast deze deur bevindt zich een klein venster met 6-ruits draairaam. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een venster met een 12-ruits schuifraam.

Het INTERIEUR is gedeeltelijk gemoderniseerd. Zo zijn op de begane grond de wanden tussen diverse kamers verwijderd. Bewaard gebleven zijn ondermeer de betegelde hal en het trappenhuis.

Waardering

Voormalige TUINMANSWONING naar ontwerp van J.W. Hanrath.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van de Nieuw-Historiserende stijl in een vorm die karakteristiek is voor het werk van J.W. Hanrath.

- Ondanks diverse wijzigingen, met name in het interieur, is er sprake van een nog redelijk gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

- Het pand is van belang voor het oeuvre van J.W. Hanrath.

Stedebouwkundige waarden:

- Als onderdeel van de historisch gegroeide buitenplaats Rhederoord is er sprake van een ensemblewaarde.

Cultuurhistorische waarden:

- De voormalige tuinmanswoning is typologisch van belang als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse dienstwoning op een landgoed.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519356. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hanrath, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur