Parkweg 21, 6994 CM te De Steeg

Inleiding

Deze aan de noordzijde van de oostelijke oprijlaan aan de Parkweg gelegen voormalige PORTIERSWONING (F) van de buitenplaats Rhederoord werd ca. 1911 ontworpen in de Nieuw-Historiserende stijl door architect J.W. Hanrath. Ter linkerzijde van het pand bevindt zich de oprijlaan van het landgoed die duidelijk gemarkeerd is door een tussen twee fraaie bakstenen kolommen ophangen smeedijzeren toegangshek. Het woonhuis wordt aan drie zijden omgeven door een tuin die van de Parkweg gescheiden wordt door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder zadeldak gedekt met gesmoorde gegolfde Friese pannen. Op nokeinden bevinden zich bakstenen schoorstenen. Het pand is opgetrokken in twee kleuren baksteen gemetseld in Vlaams verband. Het door een rollaag afgesloten trasraam is uitgevoerd in bruin/rode baksteen terwijl het bovenliggende metselwerk in oranje/rode baksteen uitgevoerd is. De voor- en achtergevel worden afgesloten door fries en een geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). De als tuitgevels uitgevoerde zijgevels zijn voorzien van vlechtwerk en bezitten een natuurstenen dekplaten.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en heeft in het midden de ingang die voorzien is van een deur en een bovenlicht met een decoratieve roedenverdeling. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een door een strek afgesloten venster met een 12-ruits schuifraam en luiken. In het dakschild bevindt zich boven ieder venster een dakkapel met een gebogen met zink gedekt dak met aan de voorzijde een eveneens gebogen fronton. Iedere dakkapel heeft een venster met twee 8-ruits draairamen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft twee vensters met 12-ruits schuiframen en luiken. In de topgevel bevindt zich een venster met twee 6-ruits draairamen en luiken.

De ACHTERGEVEL heeft links een venster met een 12-ruits schuifraam en luiken. Rechts bevindt zich een venster met een van een roedenverdeling voorzien bovenlicht. In het dakschild bevinden twee dakkapellen als in de voorgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit op de begane grond twee vensters met 12-ruits schuiframen en luiken. In de topgevel bevindt zich een roosvenster.

Voormalige PORTIERSWONING gebouwd naar een ontwerp uit ca.1911 van J.W. Hanrath.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand vormt een goed voorbeeld van de Nieuw-Historiserende stijl in een vorm die kenmerkend is voor het werk van J.W. Hanrath in de jaren rond 1910.

- Het pand valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en het materiaalgebruik.

- Het pand is van belang voor het oeuvre van de bekende architect J.W. Hanrath.

Stedenbouwkundige waarden:

- Als functioneel onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Rhederoord heeft het pand een ensemblewaarde.

- Het pand is van bijzonder belang voor het aanzien van de buitenplaats Rhederoord door de situering aan de belangrijkste oprijlaan van het landgoed.

Cultuurhistorische waarden:

- De voormalige portierswoning is typologisch van belang als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse dienstwoning op een landgoed.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning

Hanrath, J.W. ; Gelderland