Bij Parkweg 19, 6994 CM te De Steeg

Inleiding:

In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (K) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinvaas markeert met drie andere exemplaren de twee toegangen tot het voorplein. Over de herkomst van deze vazen is tot op heden weinig bekend. Mogelijk zijn de vazen hier pas in de late negentiende eeuw (ca.1883) geplaatst en vervaardigd. Deze vaas staat aan de noord-westzijde van het voorplein.

Omschrijving:

De vaas is geplaatst op een natuurstenen sokkel met rechthoekige panelen. Zij staat op een trapsgewijs oplopend achthoekig basement en heeft een ingezwenkte achthoekige voet. De vaas is voorzien van vier velden, versierd met blad- en schelpmotieven en wordt afgesloten door een geornamenteerde deksel met bekroning.

TUINVAAS

Kunsthistorische waarde:

- De tuinvaas is van belang als een gaaf en goed bewaard voorbeeld van een tuinvaas met elementen van de Régence en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

Stedenbouwkundige waarden:

- De tuinvaas heeft een situatieve waarde vanwege de plaatsing op het punt waar de oprijlaan overgaat in het voorplein van het landhuis.

- De tuinvaas heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinvaas