Bij Hoofdstraat 1, 6994 AB te De Steeg

Omschrijving

Ter rechterzijde van de portierswoning bevindt zich dit monumentale TOEGANGSHEK (N) van de buitenplaats Rhederoord. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek dat is opgehangen tussen twee van een hardstenen plint voorziene bakstenen kolommen die voorzien zijn van bekroningen met een gestileerde bollen. Op de linker kolom is in de hardstenen bekroning de tekst RHEDER aangebracht terwijl in de rechter kolom de tekst OORD is aangebracht. De grote kolommen worden ieder geflankeerd door een kleinere kolom. Beide kolommen zijn met elkaar verbonden door een hekwerk. Aan weerszijden van de kolommen bevinden zich ijzeren spijlenhekwerken die zich nog enige meters parallel aan de straatweg voortzetten

TOEGANGSHEK

Architectuurhistorische waarden:

- Het toegangshek vormt een goed voorbeeld van een dergelijk in traditionele trant uitgevoerd vroeg twintigste eeuws hekwerk.

- Hekwerk en kolommen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het toegangshek bezit ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord waarmee het functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het toegangshek markeert in samenhang met de portierswoning duidelijk de westelijke toegang tot de buitenplaats.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Hanrath, J.W. ; Gelderland