519372 - De Geldersche Toren
Zutphensestraatweg 6, 6956 AC te Spankeren

DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880.

De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels met een omlopende hardstenen plint. De gevelhoeken aan de voorzijde worden geaccentueerd door gepleisterde lisenen met horizontale voegen. Ter plaatse van deze lisenen is het omlopende hoofdgestel gekornist. Het hoofdgestel zelf bestaat uit een geprofileerde architraaflijst, een fries met verticale insnijdingen en een geprofileerde kroonlijst met guttae. Het afgeplatte schilddak is met leien belegd en heeft op het flauw hellende bovengedeelte een gemetselde schoorsteen. Op het voorschild bevindt zich een Oeil de Boeuf.

De VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling met een ingangspartij in het midden. Deze ingangspartij bestaat uit een hoge paneeldeur in een kozijn met een geprofileerd kalf en een decoratief en licht getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een empire raam met bovenlicht, met decoratieve roedenverdeling. De ramen hebben dezelfde vormgeving als in de oranjerie. De muuropeningen worden afgesloten door strekken met van plantenmotieven voorziene geboortestenen. Onder de ramen is de plint verhoogd en voorzien van bladmotieven.

Tegen de LINKER ZiJGEVEL bevindt zich de in 1930 aangebouwde garage met tuinkamer. Deze garage heeft aan de ingangszijde twee grote dubbele paneeldeuren en aan de hogere tuinzijde een vijftal stolpramen met tegeldorpels. Boven de tuinkamer bevat de gevel een 2-ruits raam.

De ACHTERGEVEL is op de begane grond gedeeltelijk uitgebroken en opnieuw gevuld met een houten? muurbekleding. Op de begane grond zijn ook nieuwe vensters en deuren ingebroken. Op de verdieping bevinden zich nog twee oorspronkelijke getoogde ramen in de vorm van een liggende rechthoek. De ramen hebben een decoratieve roedenverdeling.

De RECHTER ZIJGEVEL wordt voor een groot deel aan het oog onttrokken door aangebouwde kassen en schuren. Op de verdieping is de gevel blind.

DIENSTWONING in eclectische trant uit 1880.

Architectuurhistorische waarden:

- Het object is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. De woning is in hetzelfde jaar als de orangerie gebouwd en heeft eenzelfde detaillering van de gevels en de ramen. Hoewel de achtergevel van het huis ingrijpend is gewijzigd vormt het geheel een goed bewaard gebleven ensemble.

- Het object vormt een goed voorbeeld van Eclecticisme in nog door het Neo-Classicisme beïnvloede hoofdvorm.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met tuin en bijgebouwen een duidelijke eenheid. Als zodanig heeft de woning ook een ensemblewaarde met de overige bijgebouwen, maar vooral met de naastgelegen oranjerie waar deze door middel van een in 1930 gebouwde garage mee verbonden is. Ook dit tussenlid valt onder de bescherming. De woning is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden.

Cultuurhistorische waarden:

- het object is van typologisch belang als voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse dienstwoning op een landgoed.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Brink Evers, J. ; Gelderland