519372 - De Geldersche Toren
Zutphensestraatweg 4, 6956 AC te Spankeren

DIENSTWONING (F)in eclectische trant.

Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een overstekend zadeldak gedekt met gesmoorde Tuile du Nord pannen. Op de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteen. Het dak wordt boven voor- en achtergevel afgesloten door geprofileerde windveren die aan de voorzijde bekroond worden door een sierlijke makelaar. Boven de zijgevels bevinden zich mastgoten.

Het pand is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en heeft een omlopende gepleisterde plint.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en heeft vier traveeën. De beide hoektraveeën springen in en bevatten ieder een door licht getoogde strek met gele baksteen afgesloten paneeldeur met een bovenlicht met levensboom. Het overstekende zadeldak wordt hier gedragen door gesneden houten kolommen met composiet kapitelen. Hierboven bevinden zich in ajour uitgevoerde houten panelen. In het zich evenwijdig aan de linkerzijgevel bevindende geveldeel is een smal licht getoogd venster aangebracht met een drieruits draairaam met aan de linkerzijde een opgeklampt luik. De twee middelste traveeën worden afgesloten door een puntgevel die voorzien is van een fries met gele verblendsteen en gepleisterde panelen. Tussen de begane grond en de verdieping bevindt zich een geprofileerde cordonlijst. Op de begane grond bevinden twee licht getoogde vensters met strekken als bovengenoemd die beide voorzien zijn van 6-ruits schuiframen met aan weerszijden opgeklampte luiken. Boven de vensters bevinden zich drie gietijzeren rozetankers. De verdieping heeft een rondboogvenster met een 6-ruits stolpraam. Het venster heeft een zeer fraaie geprofileerde stucomlijsting.

De LINKER ZIJGEVEL heeft voor het linker geveldeel een grote eenvoudige serre. In het dakschild bevindt zich een niet oorspronkelijke dakkapel. Onder de dakrand bevinden zich meerdere smeedijzeren muurankers.

De ACHTERGEVEL heeft uiterst links een klein door een strek gesloten toiletraampje. Hiernaast bevindt zich een licht getoogd venster met een vernieuwd raam. Het rechter geveldeel heeft een groot uitgehakt venster. Tussen de begane grond en de verdieping zijn vier smeedijzeren muurankers aangebracht. De topgevel bevindt zich eveneens een uitgehakt venster.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft rechts van het midden een paneeldeur met twee raampjes en een licht getoogd bovenlicht met een levensboom. Verspreid over de gevel zijn onder de daklijst vijf gietijzeren rozetankers aangebracht.

DIENSTWONING in eclectische trant.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik.

- Het pand vormt een bijzonder goed en voor wat betreft de detaillering van de voorgevel zeldzaam voorbeeld van een in eclectische stijl gebouwd landelijk gelegen dienstwoning op een landgoed uit de laatste decennia van de 19de eeuw.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand vormt een onderdeel van het landgoed de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met tuin en bijgebouwen een duidelijke eenheid. Als zodanig heeft de woning ook een ensemblewaarde met de overige bijgebouwen. De woning is functioneel gezien onlosmakelijk met het landgoed De Geldersche Toren verbonden.

Cultuurhistorische waarden:

- het object is van typologisch belang als voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse dienstwoning op een landgoed.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Dubbele dienstwoning