519372 - De Geldersche Toren
Bij Zutphensestraatweg 4, 6956 AC te Spankeren

SCHUUR (E) uit ca.1868-1872 behorende bij de historische buitenplaats "De Geldersche Toren".

De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De op verschillende plaatsen herstelde bakstenen gevels zijn ondermeer gemetseld in halfsteensverband en in kruisverband. De kopgevels worden afgesloten door vlechtingen en windveren terwijl de langsgevels worden afgesloten door mastgoten. De deuren zijn geschilderd in de kleuren zwart en geel: de kleuren van de Geldersche Toren.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (N) heeft in het midden een door een segmentboogje afgesloten deeldeuropening die voorzien is van dubbele deuren. Aan weerszijden van de deeldeuropening bevindt zich een door een keperboogje afgesloten zesruits stalraam. Zowel uiterst links als rechts in de gevel bevindt zich een rechtgesloten staldeurtje.

De linker zijgevel bezit zowel uiterst links als rechts een rechtgesloten niet-oorspronkelijk driedelig stalraam.

De achtergevel is identiek aan de voorgevel.

De rechter zijgevel bezit zeven rechtgesloten niet-oorspronkelijke driedelige stalramen. tussen het derde en vierde stalraam bevindt zich een rechtsgesloten staldeurtje.

SCHUUR uit ca.1868-1872.

Architectuurhistorische waarden:

- Het object is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de nog ten dele oorspronkelijke detaillering en het materiaalgebruik. De schuur is mogelijk blijkens de keperboogjes van de stalraampjes gebouwd ten tijde van de herbouw van de Geldersche Toren en vormt ondanks de wijzogingen in de zijgevels een goed voorbeeld van een schuur uit deze tijd.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met tuin en bijgebouwen een duidelijke eenheid. Als zodanig heeft de schuur ook een ensemblewaarde met de overige bijgebouwen. De schuur is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.