Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519382
Complexnummer
519372 - De Geldersche Toren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82946/94
Kadastrale aanduiding
Brummen H 1829
Bij Zutphensestraatweg 8, 6956 AC te Spankeren

Omschrijving

Omschrijving

Nabij de noordwesthoek van de omgrachting bevindt zich dit in een dijklichaam gelegen KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (J). Het sluisje bevindt zich nabij het punt waar de smalle Laag-Soerensebeek in een kolk stroomt. De sluis geeft toegang tot een achterliggende, parallel aan de oostelijke bedijking gelegen, sloot die uitwater op de IJssel. Het zichtbare deel van het sluisje heeft een damwand met vleugelmuren, gemetseld in kruisverband. In het midden bevindt zich een opening waarvoor een schuif met heugelstang en tandwielkast geplaatst is.

Waardering

KEER- ANNEX INLAATSLUISJE

Stedebouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. Het sluisje is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein.

Cultuurhistorische waarden:

- Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudig, vermoedelijk uit de laatste decennia van de negentiende eeuw daterend, inlaat- en uitwateringssluisje .

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519372. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Inlaatsluis
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Keersluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1872
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing