Zutphensestraatweg 19, 6953 CG te Dieren
Zutphensestraatweg 21, 6953 CG te Dieren

Inleiding

In 1898-1899 gebouwde VILLA. De villa is uitgevoerd in een op de laat 16de eeuwse Vlaams-Nederlandse Renaissance geïnspireerde stijl. Het pand werd, gezien de stilistische overeenkomsten met de villa's Zutphensestraatweg 34 en 36, vermoedelijk eveneens ontworpen door de uit Sappemeer afkomstige opzichter/architect Eelco Lofvers. Het pand ligt met de voorgevel direct aan de straat en wordt aan drie zijden door een tuin omgeven. De villa is later gesplitst en wordt nu dubbel bewoond.

Omschrijving

Het pand heeft twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde is het pand over een diepte van twee traveeën (deels later) uitgebouwd waarbij de tegen de hoofdbouwmassa gelegen travee twee bouwlagen heeft en de hiervoor gelegen travee één bouwlaag, beide onder een plat dak. De rondom lopende gepleisterde plint is grijs gesausd. De voor- en zijgevels van het pand worden afgesloten door een gepleisterd wit gesausd rondboogfries waarboven een geprofileerde kroonlijst (waarin de goot). De gevels worden verlevendigd door gepleisterde horizontaal over de gevel lopende banden ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpels van de vensters. Alle vensters hebben in de in helder rode baksteen uitgevoerde strekken en bogen gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Het middenrisaliet van de voorgevel is eveneens in helder rode baksteen uitgevoerd.

De symmetrische ingedeelde VOORGEVEL heeft links en rechts één vensteras en in de middenrisaliet twee vensterassen. Zowel de linker- als de rechter vensteras bezit op de begane grond een door een hanekam afgesloten venster waarin een enkelruits schuifraam en op de verdieping een door een strek afgesloten venster met een T-schuifraam. De licht vooruitspringende middenrisaliet eindigt in een torenachtig dakhuis met een trapgeveltje met cement- of natuurstenen klauwstukken waarin een T-schuifraam afgesloten door een torenspitsachtig schilddakje. Op de begane grond bevinden zich twee door een strek afgesloten schuiframen waarboven een eenvoudige geprofileerde cordonlijst. De verdieping bevat twee T-schuiframen waarboven twee blinde rondbogen uitgevoerd in felrode baksteen.

De LINKER ZIJGEVEL van de hoofdbouwmassa heeft op de begane grond links de ingang van nr.19 met een paneeldeur waarin twee smeedijzeren raamhekken. Rechts bevindt zich een recent in de oorspronkelijke vorm vernieuwde serre. De verdieping bevat twee door een strekken afgesloten vensters met T-schuiframen. De links gelegen uitbouw heeft op de begane grond een venster met twee tweeruits draairamen en een tweeruits bovenlicht. Links bevindt zich een eenvoudig klapraam.

De ACHTERGEVEL heeft diverse over de gevel verspreide deuren en vensters uit verschillende periodes.

De RECHTER ZIJGEVEL van de hoofdbouwmassa heeft links zowel op begane grond als de verdieping een door strek afgesloten venster waarin zich op de begane grond een enkelruits schuifraam en op de verdieping een T-schuifraam bevindt. Rechts bevindt zich de na de splitsing aangebrachte ingangsdeur van nr.21. De uitbouw bezit verschillende vensters waaronder uiterst rechts een zesruits schuifraam met ter weerszijden opgeklampte houten luiken.

In het INTERIEUR van nr.19 zijn in tegenstelling tot nr.21 nog meerdere oorspronkelijke interieuronderdelen bewaard gebleven, ondermeer nog een trappenhuis met bewerkte eindbaluster; kamers en suite met een marmeren schoorsteenmantel en geornamenteerde stucplafonds alsmede geprofileerde deuromlijstingen en paneeldeuren.

VILLA in Neo-Renaissancestijl uit 1898-1899. Architectuurhistorische waarden

- Het pand is van belang als een bijzonder voorbeeld van een schilderachtige, rijk uitgevoerde villa in Neo-Renaissancestijl uit de late negentiende eeuw.

- Het pand is van belang omwille van de vrij gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de bijzondere en rijke detaillering en ornamentiek alsmede het karakteristieke materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de stlillistische overeenkomsten binnen het geheel van het door Lofvers ontworpen villacomplex.

Lofvers, E. ; Gelderland