Zutphensestraatweg 26, 6953 CL te Dieren

Inleiding

Deze in een rijke Neo-Renaissancestijl opgetrokken VILLA met TUINHEK kwam tot stand in 1894-1895 naar ontwerp van E. Lofvers. Het pand vormt de eerste villa van het complex komende uit het zuiden. De voortuin wordt door middel van een ijzeren hekwerk van de weg gescheiden.

Omschrijving

De villa, gebouwd op een rechthoekige plattegrond, heeft twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met leien, naar achteren toe overgaand in een mansardedak. Het pand heeft een rondom lopende gepleisterde plint. De ingang beveindt zich in de rechter zijgevel.

De drie traveeën brede VOORGEVEL heeft een risalerende, door een halsgevel afgesloten linkertravee en een in de vorm van een hoektorentje uitgebouwde rechtertravee. De middentravee wordt afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries met siermetselwerk en een geprofileerde kroonlijst. Het fries heeft in het midden een gepleisterd veld geflankeerd door twee consoles, waarop oorspronkelijk de naam van de villa geschilderd stond. De middentravee heeft een serre met een gepleisterde plint en een geprofileerde kroonlijst op consoles. De serre heeft aan de voorzijde dubbele deuren.

De gevel wordt verlevendigd door horizontaal over de gevel lopende gepleisterde banden en gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De vensters op de begane grond worden afgesloten door segmentbogen met gepleisterde sluitstenen en zijn voorzien van schuiframen waarvan de middenstijl mogelijk verwijderd is. Op de verdieping bezitten de linker- en de rechtertravee boven de rechthoekige vensters blinde segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De linkertravee heeft tussen de verdiepingen een horizontale band bestaande bestaande uit een gepleisterde architraaflijst, een fries met siermetselwerk en een zware geprofileerde cordonlijst.

De linkertravee wordt afgesloten door een halsgevel met voluten (oorspronkelijk bekroond door een aedicula) geflankeerd door op consoles rustende postamenten met bolvormige ornamenten. Onder het in de halsgevel aangebrachte vooruitspringende venster bevindt zich een rondboogfries met gepleisterde kraagsteentjes.

De middentravee heeft op de begane grond over de volle breedte een serre onder een plat dak met een overstekende geprofileerde daklijst op bewerkte consoles. De serre heeft in de bovenlichten glas-in-lood vullingen. De bovenzijde van de serre fungeert als balkon. De balustrade is niet meer aanwezig. De middentravee heeft op de verdieping twee balkondeuren waarboven een strekse toog. In het dakschild bevindt een dakraam in de vorm van een oeil de boeuf. De rechtertravee bestaat uit een hoektorentje op een vierkante plattegrond die op de verdieping overgaat in een octagonale vorm om tenslotte bekroond te worden door een ui-vormige torenhelm waarvan de spits verdwenen is.

Van de LINKER ZIJGEVEK is de indeling en detaillering van de rechtsgelegen hoektoren is gelijk aan die van de voorgevel. De gevel is verder, op een links op de verdieping gelegen venster na, blind uitgevoerd.

De ACHTERGEVEL heeft links een lage uitbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak waarin zich een opgeklampte houten deur en een klein rechthoekig raampje bevinden. De linkertravee, bestaande uit een uitbouw van twee bouwlagen onder een plat dak heeft op de verdieping een groot venster met twee gekoppelde draairamen met bovenlichten. De middentravee heeft op de begane grond een glasdeur met links een klein rechthoekig venster met een diefijzer. Tussen de begane grond en de verdieping bevindt zich een groot venster ter verlichting van het trappenhuis met een door een getoogde strek afgesloten venster met twee gekoppelde ramen met glas-in-lood invullingen. De verdieping heeft een door een getoogde strek afgesloten venster met een stolpraam waarin gekleurd glas-in-lood. Links hiervan bevindt zich een klein rechthoekig raampje met diefijzer. De rechter travee heeft op de begane grond een houten serre met van een roedenverdeling voorziene bovenlichten. De verdieping bezit een breed venster afgesloten door een getoogde strek en voorzien van twee gekoppelde enkelruits schuiframen. De zolderverdieping heeft een breed door een strek afgesloten venster met twee gekoppelde T-ramen. De gevel wordt afgesloten door windveren.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een hoektorentje met vensters en een detaillering als in de voorgevel. De middentravee bezit een middels twee hardstenen treden te bereiken ingang waarvoor zich een later aangebracht tochtportaal bevindt. De ingang heeft een fraaie paneeldeur met twee glasruiten waarvoor zich smeedijzeren roosters bevinden. Het getoogde bovenlicht is voorzien van Art Nouveau glas-in-lood. De rechter travee is uitgebouwd over twee bouwlagen onder een plat dak. In de plint bevinden zich twee rechtgesloten keldervensters waarvoor diefijzers geplaatst zijn. Op de begane grond bevindt zich een venster met een zesruits schuifraam.

Het vrij gaaf bewaard gebleven INTERIEUR bezit nog diverse bewaard gebleven oorspronkelijke onderdelen zoals onder meer een hal met een witmarmeren vloer, geprofileerde deuromlijstingen, paneeldeuren, een trappenhuis met een rijk bewerkte eindbaluster en als ijzeren staafjes met in het midden een gegoten versieringselementje uitgevoerde balusters, kamers en suite met zeer fraaie stucplafonds in een eclectische trant met o.a. aan de Lodewijk XIV stijl ontleende ornamentiek (vrijwel identiek aan de stucplafonds in de overige door Lofvers ontworpen villa's) en schuifdeuren met panelen in de kamers en suite. De rechter voorkamer bezit een rijk uitgevoerd stucplafond met een voornamelijk aan de Renaissance ontleende ornamentiek.

Het ijzeren TUINHEK, dat de voortuin van de weg scheidt, heeft een dubbel draaihek als ingang.

VILLA met TUINHEK, gebouwd in rijke Neo-Renaissancestijl in 1894-1895.

Architectuurhistorische waarden

- De villa is van belang als een bijzonder voorbeeld van een schilderachtige, bijzonder rijk uitgevoerde villa in Neo-Renaissancestijl uit de laatste jaren van de negentiende eeuw.

- De villa is van belang omwille van de vrij gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de bijzondere en rijke detaillering en ornamentiek alsmede het karakteristieke materiaalgebruik.

- De villa is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde rijk uitgevoerde interieurs waardoor er sprake is van een bijzondere samenhang tussen in- en exterieur.

- De villa is van belang voor het oeuvre van de architect Eelco Lofvers. Stedebouwkundige waarden:

- Het pand heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex door Lofvers ontworpen villa's. Het tuinhek vormt een functioneel onderdeel van het villacomplex.

Lofvers, E. ; Gelderland