Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519392
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Ons Plekje
Complexnummer: 
519387 - Lofvers
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 september 2001
Kadaster deel/nr: 
82947/82
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rheden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dieren
X-Y coördinaat: 
204533 - 451062

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Eenvoudige vrijstaande RENTENIERSWONING genaamd ONS PLEKJE met TUINHEK, gebouwd in 1868 in traditionele trant met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen zoals geblokte pilasters en een symmetrische gevelindeling. Het pand heeft een ruime voor- en achtertuin. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een ijzeren hekwerk.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De woning heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en een eenvoudige kroonlijst waarin de goot.

De symmetrische ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. Op de hoeken bevinden zich natuursteen imiterende gestucte gebosseerde geblokte pilasters waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De vensters in de eerste en derde travee worden afgesloten door anderhalfsteens rollagen en zijn voorzien van zesruits schuiframen. Beide vensters zijn van opgeklampte luiken en houten lekdorpels voorzien. De ingangsdeur gelegen in de middentravee wordt omlijst door gestucte natuursteen imiterende gebosseerde blokken. Het bovenlicht bevat een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een brede bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak voorzien van een uitgezaagde sierende daklijst met in de top een eenvoudige makelaar. Op de hoeken van de dakkapel bevinden zich eveneens gebosseerde in stuc uitgevoerde blokken. De dakkapel bezit twee door een steens strek afgesloten vensters die ieder voorzien zijn van dubbele openslaande ramen.

De LINKER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en luiken.

De ACHTERGEVEL heeft diverse wijzigingen ondergaan. Links bevindt zich een niet-oorspronkelijk driedelig enigszins storend venster. In de gevel boven het venster is de strek nog aanwezig van het oorspronkelijke venster dat waarschijnlijk uitgevoerd was als die in de voorgevel. In het middentravee bevindt zich een door een anderhalfsteens strek afgesloten deur met een tweeruits bovenlicht en een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een het hoofdgestel doorbrekende bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak waarin zich drie vensters bevinden met vernieuwde dubbel openslaande ramen. Rechts bevindt zich een gepleisterde aanbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak. De aan de tuinzijde gelegen gevel bezit een klein vierruits draairaam met diefijzers en een houten luik. De rechter zijgevel bezit een tweeruits schuifraam en een opgeklampte houten deur.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en opgeklampte houten luiken.

In het INTERIEUR zijn onder meer de volgende oorspronkelijke elementen bewaard gebleven: een gang met een witmarmeren vloer, geprofileerde deuromlijstingen. De kamers-en-suite bezitten nog twee eenvoudige zwartmarmeren schoorsteenmantels.

Het TUINHEK, dat de voortuin van de weg scheidt, heeft eendoorgang met een dubbel draaihek.

Waardering

RENTENIERSWONING met TUINHEK uit 1868.

Architectuurhistorische waarde:

- De rentenierswoning is van belang als goed voorbeeld van een kleine doch statige rentenierswoning uit het derde kwart van de negentiende eeuw in een traditionele vorm met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen.

- De rentenierswoning is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het pand is ondermeer voorzien van voor de bouwtijd karakteristieke gepleisterde en geblokte gepleisterde hoekpilasters.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex door Lofvers ontworpen villa's. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZutphensestraatweg326953 CLDieren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DierenU1698

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Rentenierswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18681868exactvervaardiging